dimarts, 11 de setembre del 2007

SER I EXERCIR DE CATALÀ AVUI (I EL DECÀLEG DEL NACIONALISTA CATALÀ)

La poca presència de símbols als balcons m’ha fet pensar en que hi ha molt poca gent que exerceixi de català avui. Mols d’aquest, però voten partits autoanomenats nacionalistes, però deu de ser de les poques coses que fan “per Catalunya”. Quant d’aquests participaran avui en els homenatges a la senyera? Segurament que mol pocs. Ser català és un sentiment més enllà de l’opció política que elegeixes a l’hora d’anar a votar. Català se ho ha de ser tots els dies de l’anys. Ah!, però per ser-ho tampoc cal que portes barretina o ballis sardanes pera demostrar-ho. Evidentment hi ha moltes maneres de ser-ho i cap d’elles ha de ser excloent amb la resta. No se és més català per cridar més i insultar als altres. Tampoc se és més català per parlar a un emigrant sense canviar d’idioma...

Recordo que al darrera del DNI català que fa uns anys feia la Crida a la Solidaritat i que avui encara hi ha que el segueix fent hi havia el decàleg del nacionalista català. Subscric punt per punt el mateix. I recomano fer-ho als que no l’hagin llegit mai:

DECÀLEG

1.- Catalunya és la teva terra. Aquesta és la teva nació.

2.- La terra és sagrada. Traïdor qui gosi profanar-la.

3.- La llengua, història, comarques, ecologia, folklore, institucions i festes nacionals són el teu patrimoni: guarda’l gelosament i enriqueix-lo.

4.- No et venguis Catalunya: ni per partidisme ni per diners, ni per cap mena de poder... ni per res.

5.- No matis ni atropellis en nom de cap consigna. No et deixes matar ni atropellar perquè sí.

6.- No regategis el dret de ser català a cap ciutadà. Tots els que estimen la terra tenen el dret de reclamar-la com a seva.

7.- No imposis a ningú la teva nacionalitat. Catalunya és terra de llibertat.

8.- No t’enlluernin aventures forasteres. Catalunya és el teu camp de treball. Això no et priva de ser solidari amb tots els homes.

9.- No serveixis els enemics del teu poble. Són enemics de tots els pobles del món.

10.- Siguis crític: Catalunya no és la terra millor; és simplement la teva.

Podeu llegir-lo a: http://igac.org/_nou/lesvoltes/dni.ht