dimarts, 16 d’octubre del 2007

ERRORS HUMANS I ERRORS MECÀNICS?

Josep Bargalló, president del Institut Ramon Llull i amb Maragall Primer Conseller, es veu que ha “fotut la pota”. Va donar per fet que després de la fira de Frankfurt, havien convidat la cultura catalana a la biennal de Venècia, quan no era així. Bargalló ha presentat la dimissió, cosa que l’honra, encara que el Govern no li ha acceptat. Ha estat un error humà. Pel que es veu sí.
Al programa el Club que presenta i dirigeix Albert Om a TV3 es debatia si la limitació de velocitat a 80 Km/ h reduiria l’emissió de CO2 a l’atmosfera o no. El representat de RACC, què s’oposen a la mesura, deia que segons el seus càlculs la reducció era mínima si es comparava amb les que es donaven des de la Conselleria de Medi Ambient. Mentre la Conselleria parlava d’un 12 % el RACC parlava que estava al voltant de l’1 o el 2 %. Preguntat sobre si s’havia utilitzat diferents mètodes de càlcul, el representant del club automobilístic deia que la fórmula era la mateixa, però que l’Administració s’havia equivocat, què podria tractar-se d’un error de signe (+ o -) o una cosa semblant.
A l’era de la tecnologia no veig jo a un funcionari fent enrevessats càlculs matemàtics. Més aviat veig una computadora fet l’operació que l’analista i el matemàtic han programat prèviament. S’ha equivocat la màquina. Potser... Les màquines com els humans també s’equivoquen. Encara que hi ha qui diu que si les màquines s’equivoquen és perquè s’ha errat la programació. Tot potser.