diumenge, 4 de novembre del 2007

CRISTÒFOL COLOM

Llegeixo al Punt d’avui que l’Arxiu Històric de Tarragona organitzarà unes jornades sobre la catalanitat de Cristòfol Colom.

Personalment és un personatge que m’apassiona. Serà pel seu misteri? Segurament. Hi ha molta gent que ha escrit sobre si Colom era català, com per exemple, l’amic Manuel Bestraten que defensa que era de Tortosa i, aparentment, arguments no n’hi manquen. Hi ha d’altres teories que apunten a que era fill bastard del Príncep de Viana i una noble dama mallorquina. Mallorca, en aquell temps formava part de la Corona d’Aragó, què ve a ser el mateix que dir que era part dels Països Catalans. Jo, personalment, sempre m’he inclinat més a creure que Colom devia de ser mallorquí, per la tradició marinera de “ses” Illes. Què era un home culte i expert en temes de navegació pareix clar. Què no hi ha antecedents del seu origen italià, també...

Fa mes d’un any vaig seguir amb interès les noticies sobre l’estudi que es volia fer (o es va començar a fer) de la genètica (ADN) de gent que porten el cognom Colom, tant al principat com a les Illes. Ja no se n’ha sabut res més. Potser fora molt aclaridor.