dilluns, 31 de desembre del 2007

LES 10 MERAVELLES DE CATALUNYA ELEGIDES PELS LECTORS DEL PERIÓDICO

Us deia diumenge 11 de novembre que el Periódico de Catalunya feia una gran enquesta per a elegir les 10 meravelles de Catalunya i us incitava a votar per les 8 “ebrenques”. El cert és que jo no hi vaig participar. I no ho vaig fer-ho per dues raons principalment: Per les escasses possibilitats que tenien de sortir les del territori i perquè em se feia difícil decantar-me cap a una o l’altra de les altres d’arreu del territori català. Ahir diumenge, finalment, van sortir les 10 guanyadores: 1.- La muntanya de Montserrat. 2.- La Sagrada Família. 3.- El Pantocràtor de Taüll. 4.- Els Encants, estany de Sant Maurici. 5.- El Palau de la Música Catalana. 6.- El Massís de Pedraforca. 7.- Recinte emmurallat de Bessalú. 8.- “Persistència de la memòria” de Salvador Dalí. 9.- La Casa Milà (la Pedrera) 10.- L’amfiteatre de Tarragona.

Personalment em sembla una llista prou encertada. No ho conec tot (per exemple Bessalú o el massís de Pedraforca l’he vist de lluny) però de les altres, llevat algun matís, poc hi ha que dir. M’agrada sobre tot el paratge d’Aiguestortes i el Palau de la Música Catalana. Sobre la Sagrada Família hi ha que dir que encara no està acabada i no se si serà aquest el motiu pel qual no ha sortit guanyadora. Gaudí ha estat el campió a l’haver “col·locat” dues obres seves entre les 10 millors. Sobre Montserrat opino que és un símbol, però està massa explotat turística i comercialment. I que la meravella que tenim més propera és l’amfiteatre romà de Tarragona. Crec que ai a Bessalú se l’ha valorat en tot el seu conjunt, el mateix hauria hagut de fer-se amb Tarragona. D’aquesta manera s’han quedat fora el pont del diable (aqüeducte romà), el teatre, el fòrum, etc.

I les nostres, les d’aquí, com el castell de la Suda, el pot penjant d’Amposta o el celler del Pinell de Brai, tot i se obres, per nosaltres molt significatives, encara queden molt lluny de les guanyadores...