dimarts, 4 de desembre del 2007

MÉS PROMESES ELECTORALS: SUPRESSIÓ DE L'IMPOST SOBRE EL PATRIMONI

La darrera promesa electoral l’ha feta avui el President del govern espanyol al dir que si guanyen les eleccions suprimiran l’Impost sobre el Patrimoni. Sobre aquest impost hi ha moltes coses a dir:

1.- Es va creat l’any 1977 com un impost “extraordinari” i complementari de l’Impost sobre la Renda (IRPF) i per tant, havia d’haver-se suprimit ja fa molts anys.

2.- No afecta a classes més baixes i mitjanes baixes. Així que gravaria els patrimonis a partir d’una certa quantitat, de manera general uns 600.000 euros, es a dir 100 milions de pessetes. Per tant per a fortunes de classes mitjanes altes i classes altes.

3.- És un impost traspassat a la Generalitat de Catalunya i com a tal responsable de tota la seva gestió.

4.- Al meu entendre el control que exerceix la Generalitat sobre l’impost és baix, segurament perquè qui està obligat a declarar però que passa per ben pocs dels límits, les quantitat a pagar solen ser baixes, si les comparem amb les recaptades per la declaració de la renda.

Conclusió final: La Declaració sobre el Patrimoni és un impost que hauria d’haver-se suprimit ja fa molts anys perquè s’ha perdut la veritable naturalesa de la seva creació, perquè no es recapta gaire comparat amb els grans impostos: IRPF i IVA i perquè no s’exerceix un veritable control sobre els no declarants per part de la Generalitat de Catalunya.