divendres, 22 de febrer del 2008

I ELS CARRERS DEL TEU POBLE/CIUTAT

La majoria de diaris digitals porten incorporades enquestes. Els hi ha que les canvien cada dia i d’altres que no ho fan tan sovint. Avui la pregunta que fa el Periódico és: “Considera que viu en una ciutat neta i cívica?” A les 18:00 hores (demà a l’edició impresa es publicaran els resultats fins a les 21:00 hores, que, normalment, sofreixen variacions molt minses) un 81 % ha contestat que “no”, mentre que un 19 % ha contestat que “sí”. En un bon principi hi ha dos anàlisis a fer. El primer és que la gran majoria (aclaparadora, diria jo) no estan contents de com tenen i és la seva ciutat. Mentre que l’altre 19 %, entenc que tenen el llistó molt baix. No crec que el 19 % de la població catalana estiguin vivint a una mena de “ciutat idíl•lica” on la gent es comporta amb civisme, on no hi ha clots als carrers, on les zones verdes siguin magnifiques i adequades, on puguis creuar un pas de vianants sense que hi sigui el perill d’atropellament, on no hi hagi contaminació, on el transport públic predomini sobre el particular, on els infants puguin jugar al carrer, on no existeixi el perill d’atracament, etc., etc.
La meva ciutat té la major part dels defectes que he enumerat amb anterioritat, i per això he segut un de 81 % que ha votat “no”. I crec que si la pregunta l’anessin repetint any rera anys, la meva resposta no tindria variació, ja que no veig cap senyal de canvi.
A la majoria del polítics els importen més les grans obres per a fer grans inauguracions i complir amb el seu programa electoral, que arreglar la vorera o sancionar als conductors que aparquen a sobre o als amos dels gossos que deixen l’excrement sense replegar.
És la societat que em creat i que ningú vol. Però que a l’hora de votar, tampoc ningú se’n recorda.