dimarts, 6 de maig del 2008

LA CERA DE LES ORELLES

En el tema del transvasament a Barcelona (per als més puritans la interconnexió de xarxes per a casos d’emergència) cada dia que passa hi ha noticies noves. Bones? Per aquestes alçades, l’única noticia bona seria que no es portarà a terme! La notícia és que part de l’aigua que es portarà amb vaixells (barcos en la parla vulgar) des de Barcelona i que devia de captar-se dels pous de Tarragona i Reus, ara volen que una part sigui de l’Ebre. I ho diuen així, sense que s’insinuï que serà aigua sobrera, ni aigua que es comprarà als pagesos, etc. Xavier Sabaté, subdelegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona vol que es faci a partir de la propera setmana. Així evita la salinització dels pous de Tarragona i Reus. Uns pous que s’han regenerat, recordem-ho, a partir de l’arribada de l’aigua procedent de l’Ebre al Camp. Només la no utilització d’aquests pous sobrexplotats ha permès ara tenir una reserva d’aigua suficient per afrontar una situació com l’actual. I com sempre els grans perjudicats som els de les Terres de l’Ebre. Com es diu vulgarment, “ens volen prendre la cera de les orelles”.
No sé quan durarà aquesta situació i quan els tripijocs de tots plegats deixen de banda les comarques de més al Sud. Tothom juga a favor dels seus interessos i per a salvaguardar la indústria i el turisme que son, en bona part, uns dels majors consumidors d’aigua. I l’Ebre és la panacea que ho soluciona tot.
En aquest tema he notat a faltar una veu conjunta. Una veu dels que es suposa ens representen políticament que s’hagin alçat plegats a fer una acció de força. Recordo que, precisament era els que els hi fèiem notar als delegats de Convergència fa uns anys... i els acusàvem de fer seguidisme del govern de la Generalitat.
Sabeu que estic a les antípodes del PP i que de la meva boca o de les meves mans mai (o casi mai) ha sortit una paraula d’elogi. Avui estic d’Acord amb Antoni Faura, regidor del PP de l’Ajuntament de Tortosa. Per segon cop va abandonar el ple perquè, segons ell, es feia política de partit. Deia Faura que mentre CiU, avui, nega la interconnexió, van ser, precisament ells, els que la van dissenyar fa uns anys. I els socialistes que s’hi van mostrar en contra (ho varen fer treure de la ponència marc al passat congrés dels PSC), ara, perquè ho diu el govern, hi estan d’acord.
Seguirien amb les mateixes posicions d’estar al govern de la Generalitat una altre president de CiU? No, segur que no!