dilluns, 26 de maig del 2008

PLE DE HOOLIGANS

La sala de plens de l’ajuntament d’Amposta, avui, estava plena de gom a gom. Com diu el tòpic no hi cabia una agulla (al menys asseguda) Fins i tot hi havia gent plantada.
El motiu era una moció presentada per ERC i el PSC demanant a l’ajuntament que figurés com a sol•licitant dels bous que organitza l’associació de veïns de l’Acollidora. Segurament no era el punt més important de l’ordre del dia, però sí el que havia despertat més expectació.
Si tenim en compte que la junta de l’associació havia convocat el poble per fer pressió davant d’un equip de govern que no estava per complaure la petició i que CiU, recordant altres temps passats ha convocat als seus, “la cosa” ja estava servida!
I val a dir que l’hora fixada per a fer els plens a la capital del Montsià no és la més idònia per a que assisteixi públic. La una del migdia del darrer dilluns de mes és quan es celebra el ple ordinari del mes en curs, valgui la redundància.
Per part de l’Acollidora hi assistien la major part de la seva junta, president i vice-president, al cap d’avant, així com la primera presidenta i un bon nombre d’aficionats a la festa dels bous, representants de diverses associacions taurines locals. I per part dels que han donat des de fa anys suport incondicional a CiU, familiars de regidors (pares, mares i fills) i també gent a sou, sinó directament de l’ajuntament, si d’una societat anònima municipal (per cert, la que es mostrava més hoolligan a l’hora d’aplaudir les intervencions de l’equip de govern i vociferar les intervencions de l’oposició)
Sempre he pensat que quan algú posa moltes excuses per a negar una petició és que s’ho ha pensat molt i ha buscat totes les possibles per a reforçar la seva negativa. Avui ha estat un d’aquest dies. De raons per a negar a l’associació de veïns de l’Acollidora la petició de que sigui l’ajuntament qui consti a l’hora de demanar els bous, han estat variades i extravagants. Fins a tres edils de l’equip de govern han defensat el no de la moció. Sí que és veritat que també han intervingut els dos portaveus dels grups de l’oposició... però tres de l’equip de govern és, si més no, un fet insòlit. El primer encarregat d’obrir el foc ha estat, per mandat de l’alcalde, el regidor de governació i responsable dels actes taurins a Amposta. El segon ha estat el propi alcalde que ho ha fet en diverses ocasions (al igual que els dos portaveus) i el tercer, el portaveu de CiU i regidor d’urbanisme i personal. D’aquest han sortit les frases més desafortunades, confonent, com sé li ha dit “la gimnàstica amb la magnèsia) S’ha fet un embolic parlant de les tradicions (a més del bous ha parlat de diferents arts de pescar i caçar, etc.) Evidentment s’ho hauria pogut estalvia, ja que res tenien que veure amb el que es demanava a la moció.
Per cert, l’últim capítol de tot aquest enrenou encara està per disputar. La primera setmana de juliol, l’ajuntament pretén celebrar a Amposta un congrés de bous de corda on, evidentment, es faran demostracions de com ho fa cada un dels pobles assistents, ja que les modalitats son diverses. Per a poder celebrar aquests actes han tingut incloure-ho dintre de les festes de l’Acollidora, per a complir la normativa, ja que només es poden fer actes taurins a les dates tradicionals del poble i aquestes dades o són. En cas contraria hauria que traslladar-les a les festes majors amb l’atapeïment d’actes que les festes comporten.
La gran incògnita és si l’Acollidora acabarà cedint-los els dies i si ho fa, a canvi de què.

4 comentaris:

emili nieto ha dit...

Amic, tingues compassió pels lectors no ampostins, especialment de ciutats on no tenim aquesta tradició (amb perdó de jesusencs i campredonencs) L'acollidora? Cedir dies de bous a l'Ajuntament? No entenc rés. M'hauràs de preparar un estofadet ..

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Això quan vulguis. Jo de bous tampoc no n'entenc. Hi ha anys que no vaig ni a la plaça... però respecto la tradició. Fer bous és com un dret adquirit, que es pert si no en fas durant uns quants (d'anys) L'Acollidora és l'associació de veïns més gran d'Amposta i també la més dinàmica. Si a les festes del barri fan bous, és per que hi ha tradició de fer-ne. Com al barri del Grao, però que ja porten 1 anys o 2 que no en fant. Fora d'aquestes festes (juliol) i les festes majors, de bous no se'n poden fer. Però l'ajuntament vol organitzar un congrés de bous de corda. Sí, sí, com ho sents. Llavors volien involucrar l'Acollidora que s'hi va negar. Ara es tracta una mica d'un estira i arronsa. De totes fermes la reivindicació de l'Acollidora té raó de ser. Te'n recordes del bou que es va tenir que matar a trets? I si hagués causat una mort? Qui hauria estat el responsable? Això és el que es vol evitar, però l'alcalde no vol cedir perquè l'associació és de tot menys convergent... i es clar, ja sé sap que qui a Amposta no és de la corda (i no parlo de la del bou) no sé sol menjar una rosca!

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Gràcies amic per l'explicació. És que l'associació té un nom tan poc boví. És com si una hipotètica associació "la protectora" organitzés baralles de galls. Seria extrany, no?

I és que els bous només m'agraden d'una forma: estofats.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

T'explico. A l'entrada d'Amposta per la Ràpita hi ha una escultura de Emili Bonet que representa a Amposta acollint els seus fills. D'aquí el nom. L'Associació abarca els barris de Valletes, Xiribecs, Sant Cristòfol, etc. I en lloc de posar tot això van buscar un nom i van escollir aquest.