dissabte, 10 de maig del 2008

¿QUIÉN SÉ BEBE EL AGUA DEL EBRO?

Amb aquest títol, la cadena privada de televisió Cuatro va emetre ahir per la nit a ¼ d’una un reportatge fet pels serveis informatius de la casa dirigits per José Luis Fuentecilla (que fins i tot té el nom apropia per fer-ho) Vaig poder veure’l tot i, possiblement, el que més em va agradar van ser les imatges aèries dels camps del Delta negats per l’aigua de l’Ebre als seus inicis del cicle de l’arròs. També algunes visions de l’Ebre i altres indrets de Catalunya i l’Aragó. En quan a la temàtica cal dir que tampoc van aprofundir massa amb el problema. El que van tractar més va ser la manca d’aigua a Barcelona i el baix nivells dels pantans que l’abasteixen. Com si es tractés d’una volta ciclista, el reportatge va sortir del Delta per anar cap al N, donar un tom per les conques internes de Catalunya i el Segre, va passar pels límits de la província de Saragossa amb Navarra i llavors riu avall, passant per la capital “manya”, aturant-se al Monegros i els seu projecte faraònic i els pantans de Mequinensa i Riba-roja. Llavors va virar bruscament cap al Sud del País Valencià, l’interior d’Alacant, per a tornar al seu punt d’origen: el Delta de l’Ebre.
Cal dir que als que estan a favor de transvasar aigua cap al S, només es va entrevistar a uns pocs: dirigents del Partit Popular i d’associacions de productors agraris. Els petits pagesos d’Alacant (o llauradors, com se’ls hi diu allí), descendent de diverses generacions de pagesos, es van mostrar molt contrariats amb els governants de València al donar-se’n compte que l’aigua que reclamen només és per a seguir fent urbanitzacions i camps de golf. Van intervenir representants de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua i d’Ecologistes en Acció i també el portaveu del Partit Socialista Valencià al Congrés que va dir que “El PP està en contra de l’aigua de les dessalinitzadores i capficat amb la prioritat de portar l’aigua de l’Ebre” Fins i tot es va arribar a dir que un destacat dirigent del PP valencià, per a desprestigiar l’aigua dessalada va arribar a dir que “produïa un tipus de malaltia als testicles” (!)
Del reportatge en qüestió hi va haver una cosa que em va quedar molt clara: “La necessitat de replantejar-se la política agrària i reduir la quantitat d’aigua destinada al rec”.
Entre els entrevistat del territori cal destacar les declaracions de Ramón Carles, conegut productor mol•luscs a les badies del Delta. Les seves paraules van ser prou eloqüents. “La falca salina puja riu amunt i els pescadors hi pesquen sípies i ‘pelaies’”.