dissabte, 14 de juny del 2008

EL CONGRÉS DE "BONO" REPUBLICÀ PER UN DIA

He pogut llegir a diversos diaris digitals (el Periódico i el Plural) que José Bono, el President del Congrés dels Diputats, va recriminar un exprés de les presons franquistes per treure una bandera republicana al hemicicle del Congrés.
Som molts que en aquest país desitjaríem veure onejar aquesta bandera a totes i cada una de les nostres institucions públiques. Tinc una mic a Madrid que cada 14 d’abril m’he fa arribar la d’Ulldecona, la seva pàtria “xica” i on va passar tota la seva joventut, encara que ell sigui murcià de naixement.
Els ultres consideren la bandera republicana tant il•legal i inconstitucional com és la franquista, aquella que ens feien exaltar sovint a les escoles i que portar per escut l’àguila imperial. Potser si que ho sigui, però hi ha una diferència molt gran. La bandera republicana va ser guanyada per la força del vots i va significar el període de llibertats més gran que havia tingut Espanya fins llavors i, en algunes coses, potser encara ho hem assolit les seves quotes. Mentre que l’altra, la que porta l’àguila (també dit vulgarment gallina o aguilot) ens va ser imposada per la força de les armes, del terror i de la repressió i va significar quaranta anys de dictadura privada de la majoria de les llibertats individuals i col•lectives. Ah! I se’n deia “democràcia” orgànica!

2 comentaris:

Amable Pallisé ha dit...

Estic d’acord amb el que dius, el fet d’equiparar a les víctimes amb els seus botxins, als colpistes amb els defensors de la legalitat republicana es, si més no, abominable.

Però, a més, voldria fer-te avinent el fet de que el Sr. Bono no s’entera de la película. Potser algú li hauria d’explicar el que és legal i el que és il•legal a aquest home, en el sentit de que quan els hi manifestà als membres assistents de l’Associació d’Expressos i Represaliats Polítics Antifranquistes que “son invitados del Congreso de los Diputados y de la legalidad, y la legalidad es la que marca la Constitución y no otra, y por tanto no puedo aceptar manifestaciones que no son legales en este momento”, no diu la veritat. I no la diu no per que a tu o a mi ens ho pugui semblar, si no per que hi ha sentencies que així ho diuen.

Una sentencia de la Sección Novena de la Sala de Lo Contencioso-Adminidtrativo del TSJ de Madrid de 15/12/2003 diu clarament: “Exhibir banderas republicanas está amparado por los artículos de la Constitución que consagran la libertad ideológica y la libertad de expresión”. La sentencia, consecuencia d’una denúncia presentada per IU contra l’ajuntament de Torrelodones (gobernat llavors pel PP) per fer retirar una bandera republicana d’un “xiringuito” de IU, estima que la resolució de l’ajuntament de Torrelodones “es contraria al ordenamiento jurídico, en cuanto vulnera los derechos fundamentales previstos en los artículos 16.1 y 20.1,a de la Constitución Española

Segons l’absurd formulisme simplista i maniqueu dels feixistes, igual que es legal la ideologia, expressió i militància republicana, hauria de ser-ho també la feixista. Però les coses no son així per una raó material, o sigui, de continguts: els fins republicans i els seus mitjans res tenen a veure amb els feixistes. Pel contrari, la simbologia feixista, ja sigui en les banderes u en d’altres formes, es il•legal. I ho es per que no la proteixeixen els articles i Lleis referents a la llibertat ideològica o d’expressió, ans tot el contrari.

Així tenim que el fet d’exhibir banderes republicanes es legal, mentre que exhibir les franquistes es il•legal

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Gràcies per ampliar-me els coneixements.