dijous, 5 de juny del 2008

EL REBUT DE LA LLUM

Miguel Sebastián, el flamant Ministre d’Indústria i amb anterioritat cap del gabinet del president Zapatero va donar ahir una gran notícia: el rebut de la llum no pujarà més enllà del 5 o 6 %! (i no l'11, 3 que demanava el Consell Nacional de l'Energia), que serà fa o no fa la inflació prevista per al 2008. Ràpidament des de les associacions de consumidors i usuaris va tenir la rèplica. Al gener ja va pujar un 3,5 %, la qual cosa vol dir que es situarà molt per sobre de l’IPC previst per aquest any.
Aquí cal sumar-hi que encara hi ha col·lectius que no tenen revisió automàtica de l’IPC com són els funcionaris de l’Estat. Així la pèrdua de poder adquisitiu per aquest any serà important.
També va anunciar Sebastián que es bonificarà a les famílies que tinguin contractada una potència interior a 3 kw/hora i es penalitzarà els que consumeixin excessivament.
I aquí ve el gran dilema: Quins criteris s’establiran per a determinar en quines cases és consumeix llum de forma excessiva? Hi ha llars catalanes que tenen tots (i quan dic tots vull dir tots!) els electrodomèstics funcionant amb llum. La nostra n’és una.
Fa un parell d’anys, aprofitant la realització d’unes obres de millora, entre les quals s’inclou la cuina, vàrem canviar la majoria d’electrodomèstics (forn, placa, nevera, rentavaixelles, etc.) A la mesura del que poguérem, els ficàrem de classe A, la que menys energia consumeix i, fins i tot, la Generalitat ens va donar una petita subvenció per canviar els vells pels nous de “baix consum”. Malgrat tot, segurament, el nostre consum de llum està per sobre de la mitjana catalana. Això vol dir, d’entrada, que tindrem un recàrrec al nostre rebut?
De totes formes, i de forma global, el consum d’energia no variarà molt de les altres i tenim en compte que tenen gas natural, butà, gas-oil, etc., etc.
Si hi ha que pagar més al rebut de la llum de l’empresa subministradora (FECSA-ENDESA), sense ganes, però que hi podem fer? Però proposo que Gas Natural, REPSOL butà, etc. ens donin una prima per no gastar-ne gens! Seria just, no?

2 comentaris:

EMILI NIETO ALCOVER ha dit...

Et garanteixo que no conec ningú amb una llar "normal" amb una potència contractada inferior a 3kw.

Si algun lector coneix algú que m'ho digui i em presenti als seus habitants.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Jo crec que tampoc. Abans, al pobles, quan van posar la llum, només tenien les bombetes. Més tard van incorporar la nevera i la ràdio i després la tele, però d'aixó fa molt!