diumenge, 17 d’agost del 2008

EL PENÚLTIM CANTADOR

Alguna cosa s’està acabant. Si vas a mirar com tantes altres que han suposat totes les tradicions de les nostres terres i que avui només sobreviuen a les festes (plantada i sega de l’arròs, per exemple) Parla de la jota improvisada. I ho dic perquè ahir, per primer cop en molts i molts d’anys, el Teixidor (Josep Guarch –l’Aldea 1931) no va ser present el dia de l’homenatge als majors de 80 anys que com cada any es celebra a Amposta dintre de la seva festa major.
La veritat sigui dita és que moments abans d’assistir-hi, precisament, hi pensava: “Potser aquest any Teixidor ja no hi serà...”. I és que el darrer cop que el vaig veure, el dia 17 de maig a 3a trobada de grups de jota de les Terres de l’Ebre a Amposta que aquest anys, degut a la pluja va tenir lloc a l’auditori de la Lira Ampostina, ja el vaig veure molt cansat i amb cara de tenir poca salut.
Ara com ara, ja només queda Josep Arasa “Joseret” (Tortosa 1950) Aquest és el darrer cantador que encara improvisa la lletra de les seves cançons. N’hi ha d’altres que canten, com el grup folklòric tortosí Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, però les lletres de les seves cançons ja no són improvisades.
I sempre acompanyats per la rondalla, no ens oblidéssim de la rondalla.
De jove, al meu poble era tradicional la participació del “Canalero” (Josep Garcia –Roquetes 1941-Tortosa 2005) a la festa anual dels “quintos”. Recordo perfectament l’any que jo ho vaig ser i com els meus companys de lleva em van encarregar la tasca d’anar al costat d’ell per a explicar-li qui era qui i “ajudar-lo” a l’hora de composar les lletres i com a l’arriba a la plaça del mercat li va cantar al meu amic Paco d’Ulldecona que, tot just, acabava d’arribar.
Si voleu saber alguna cosa més sobre els cantadors de jota improvisada de l’Ebre, us recomano dues pàgines (una d’elles un treball fet per la canareva Carme Ferré Pavia, germana del meu amic Arturo.
http://www.bertsozale.com/topaketak2003/dokumentua_178.pdf
http://www.beaba.info/modules.php?name=topMusic&op=artist&idartist=140

3 comentaris:

La de Santiago ha dit...

Jo crec que hi ha una nova generació de joves que s'atrevaixen a cantar jota. Molt poc improvitzada, és veritat, però al cap i a la fi, tot és qüestió de pràctica. Alejandro Sanz (l'ampostí) és un bon exemple.

alferza31 ha dit...

Aquest any a les Festes Majors de l'Aldea, a la Festa dels Jubilats, hi va actuar una rondalla amb una "cantadora" jove.

També interpretava cançons del repertori tradicional de les nostres terres, incloent-li el Matarranya i altres limítrofes. Va fer una interpretació molt acurada del conegut "Carrilet de La Cava" i una altra cancó del mateix autor.

A l'EMD de Jesús es celebra cada any un concurs de "versadors i cantadors" de jotes tortosines.

Salutacions des de Tortosa.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Però una cosa és cantar temes tradicionals de les nostres terres que, és evident que mai s’haurien de perdre i l’altra és la jota improvisada que ja cantaven Perot, Carrinya, Boca de Bou i d’altres. És evident que amb el pas dels anys el que un dia era distracció per a tothom (no havia tele, ni ordinadors i poc cinema), va passar a formar part només d’algunes celebracions i festes tradicionals.
Cal recordar també que Sebastià Juan i Arbó en va fer menció a alguna de les seves obres i, fins i tot, és va permetre incloure-hi alguna lletra de les que havia escoltat als cantadors.