divendres, 8 d’agost del 2008

OBJECCIÓ FISCAL

M’han comentat que aquest matí al programa el Matí de Catalunya Ràdio a l'Estiu que ara condueix Pere Mas, un tertulià ha suggerit que els ciutadans facin objecció fiscal per a protestar pel tema del finançament de Catalunya i les traves que està posant des de Madrid el govern de José Luis Rodríguez Zapatero i de manera especial el seu vice-president econòmic Pedro Solbes.
Evidentment cada persona és molt lliure de fer el que li sembli o el que li dicti la seva consciència, però si voleu escoltar un consell d’amic, no li féssiu cas. I no ho dic perquè no estigui conforme en adoptar mesures de pressió, sempre que aquestes mesures tinguin l’eficàcia que han de tenir i que serveixin per alguna cosa.
Com es portaria a terme l’objecció fiscal? Deixant de pagar els impostos a l’administració de l’estat espanyol? Quins impostos? Evidentment els directes, es a dir, impostos com l’IRPF (renda) o el de Societats, perquè els altres, els indirectes, aquests graven el consum i van inclosos al preu de venda (con l’IVA) i no veig jo als venedors, subministradors o proveïdors acceptant que els hi deixes de pagar L’IVA, perquè t’has fet objector fiscal, ja que són ells els que finalment hauran de passar comptes amb el fisc!
I que passa si et deixes de paga la renda. Primerament, la que es presentava aquest any, ja va acabar el termini el passat 30 de juny. I si tenim que esperar-nos fins la de l’any que ve, quantes coses no poden passar en quasi 10 mesos!
Mentre, estan els que han de presentar les seves liquidacions periòdiques (normalment trimestrals) En aquests casos n’hi a 3 de principals: el pagament a compte de la renda, la liquidació de l’IVA i el de l’IRPF que es retent als treballadors, professionals, etc.) O sigui, l’únic propi és el pagament a compte i, de no pagar-se, finalment s’hauria de regularitzar a la declaració anual.
Com podeu comprovar, tot plegat, seria una mica inoperant.
No obstant, imagineu-vos per un instant que algú ho vulgui portar a la pràctica i que deixi de pagar els seus impostos. La capacitat informàtica de l’Agència Tributària (espanyola) és tan gran que no trigaria molt de temps en enviar un requeriment per a “recordar-los” el seu incompliment i, i a partir d’aquí s’entraria en tota una espiral de sancions, interessos, constrenyiments, notificacions d’embargament, etc. En resum, maldecaps per als “objectors”!
Algú es vol arriscar? Si algú, finalment, ho fa, i s’acaba trobant amb tot aquest enrenou, que no digui que jo no l’he avisat i que li demani explicacions a la persona que ha tingut la idea brillant de fer una cosa així...

2 comentaris:

Cucafera ha dit...

Company, parles com si treballesis a l'agencia tributaria. Tranquil que tu cobraras igual, home.

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Si de l’escrit has deduït que el que vull és cobrar, és que no has entès res. Suposo que jo, com tu i com tots els que treballem per a cobrar i sinó és així, que algú em digui perquè ho fa.
L’escrit és un advertiment per aquells que vulguin fe cas del contertulià de Catalunya Ràdio sense tenir en compte les conseqüències que poden arribar a tenir.
Desgraciadament, avui, l’administració és cada cop més informàtica i menys persones. Aquestes, sovint, només actuen quan la informàtica ja ha iniciats tots els procediments i llavors, ves i para-ho!