diumenge, 19 d’octubre del 2008

ESMENAR ERRORS DEL PASSAT

Llegeixo que Barcelona canvia el nom d’un carrer. Precisament el que porta el nom de Duc de la Victòria (Baldmero Espartero –Granátula 1793, Logronyo 1879), el militar que va fer bombardejar Barcelona l’any 1842. Evidentment resulta sorprenent que un carrer de Barcelona portés el nom d’una militar espanyol que la va fer bombardejar de forma indiscriminada. Recordo que l’any passat, mentre estiuejàvem a la Rioja, a Logronyo, la seva capital, hi vaig poder veure l’estàtua eqüestre. Imagino que quasi ningú se n’havia d’adonar de que el Duc de la Victòria era aquest trist personatge. Ara, el carrer, portarà el nom de l’escriptor Francesc Pujols.
Cal recordar, una vegada més, que a Amposta encara hi ha carrers de clares connotacions franquistes. Sense cap mena de dubte, els dos més famosos són el de l’aviador Garcia Morato i el del falangista Ruiz de Alda. Però n’hi ha d’altres com els de Burgos, Navarra, Larache, etc. també amb clares reminiscències de la dictadura i tota una llarga llista de carrers de conqueridors, polítics espanyols, herois i heroïnes (Bé de heroïna només n’hi ha una: Agustina d’Aragó) que en l’etapa Franquista es destacaven als textos d’història per “engrandir l’honor de la Pàtria”.
Finalment us contaré una anècdota. Divendres passat, a la comissió de cultura es va plantejar posar el nom d’un carrer al cantador de jota improvisada Josep Guarch, més conegut com el Teixidor. Es vol donar així resposta a la moció aprovada a instàncies del PSC. El regidor Carles González, d’ERC, ja va proposar canviar el nom d’un d’aquest carrers esmentats abans. Però com que l’equip de govern d’Amposta o està per aquest tema, se’ls plantejava una difícil disjuntiva. Des de el PSC es va suggerir posat el nom del Teixidor a l’actual parc municipal, ja que no té nom, a diferència, per exemple, al de Tortosa que es diu Teodor González. La regidora de Cultura va quedar en passar-ho a la junta de govern per a que es pronunciessin. A hores d’ara desconec la decisió que va prendre el màxim òrgan de govern d’Amposta.

1 comentari:

AKO ha dit...

Gràcies pel comentari, però veig que per aqui també hi ha poca cosa del poble, només la foto..jejejee
Ja posaré sol.lució...
Ens comentem!