divendres, 14 de novembre del 2008

ENEMICS PÚBLICS

Quan era adolescent, en plena època del franquisme, el règim va crear “l’enemic públic número 1”. El més buscat. El més temut. Era Eleuterio Sánchez, més conegut amb el sobrenom de el Lute. Es veu que aquests sobre noms o “alias”, són, la majoria de vegades, inventats per la pròpia policia.
El Lute va encadenar nombroses detencions i condemnes. I també sonades fugides. Com aquella vegada que es va escapar d’un tren en marxa aprofitant que havia anat al lavabo. Encara recordo una de les detencions (tal vegada la darrera) que una revista de l’època l’explicava al detall. Va ser a Sevilla, en ple carrer. Per això es va disposar de tot un dispositiu de vigilància. Els policies anaven disfressats de gent corrent: mecànics, taxistes, vianants, etc.
Ara mateix no sabria dir quantes condemnes va acumular.
El diari Público d’avui du fins la portada un altre enemic públic. Aquest molt més d’avui, utilitza unes altres armes i no l’han tancat mai per robar una gallina com li va passar al Lute. Però si (perquè ho diu el diari), puc dir quantes condemnes porta: 5 en una mica més d’un any! El títol que il•lustra la portada és del tot eloqüent: Predicador reindicente. Suposo que el de predicador va perquè treballa de locutor a la COPE, la cadena de la Conferència Episcopal Espanyola, o sigui, la dels bisbes. I el de reincident, sobren més comentaris, ja que ja ho he dit abans. A hores d’ara tothom deu de saber que estic parlant de Federico Jiménez Losantos. Conegut també per la seva posició ultraconsevadora (m’atreviria a dir que està més a la dreta que el propi Partit Popular) i pel seu anticatalanisme, d’ençà que militants de Terra Lliure el van lligar a un arbre i li van pegar un tret a la cama. Llavors era professor a la Universitat Autònoma de Catalunya i fins no feia massa, reconegut militant d’un partit comunista. Crec que de Bandera Roja.
La primera condemna va ser el mar de 2007 per insultar a Carod Rovira i Puigcercós i va haver de pagar 60.000 euros. La segona al febrer de 2008 per insultar aquest cop al jutge Carlos Fanlo (3.000 euros) La tercera al juny per insults a Ruiz-Gallardón (36.000 euros), la quarta a José Antonio Zarzalejos, exdirector de l’ABC, també per insults, el mes de juliol (100.000 euros) i la quinta, aquest mateix mes de novembre per insults a militants d’ERC (60.000 euros) Molts diners li ha de pagar la COPE per poder fer front a totes aquestes quantitats. I molt rendibles els hi ha de sortir per seguir-lo mantenint de locutor i deixar-lo que segueixi insultant a tots els seus enemics! De tot, el que més m’ha cridat l’atenció és que va acusar els militants d’ERC de tenir armes amagades a les seves seus. Després va al•legar que ho digué de forma “metafòrica”. I en el cas del jutge Carlos Fanlo, va fer servir un joc de paraules. Li va dir “deposició judicial”.
Bé, crec que sobra qualsevol tipus de comentari més.