dimarts, 27 de gener del 2009

HIPOTÈTIC DESENLLAÇ DELS ESPIONATGES DE MADRID

He de confessar que els temes d’espionatge em fascinen. Com es munta la trama, com es desenvolupa la missió i el desenllaç, inesperat la majoria de vegades... Així que no tindria cap problema a l’hora d’escollir autors com Graham Green o John Le Carré i el seu personatge més conegut: George Smiley.
Per això segueixo de ben prop tot el que està passant al PP de Madrid. M’imagino intrigues i conspiracions de despatxos per aconseguir el poder que ara tenen els altres (els altres són els enemics encara que siguin del mateix partit) Els seguiments amb vehicles ràpids, les fotos amb objectius d’alta definició i els mètodes més sofisticats d’escoltes i seguiment de vehicles... El que no sabria dir qui són els bons i qui els dolents, com a les pel•lícules que sempre n’hi ha de totes dues classes.
Les darreres notícies (bé, les d’ahir), diuen que hi ha tres línies d’investigació (en el cas del 9-M –els atemptats de Madrid-, n’hi havia dues, per posar-vos una comparació del rellevant del tema) La primera és la que es farà des del Jutjat núm. 47 de Madrid que porta la instrucció del cas i ja ha dit el magistrat José Sierra que “veu indicis de delicte”. La segona és la que fa la direcció nacional del PP de forma interna per veure qui conspira i contra qui. En aquest cas, la instructora és Maria Dolores de Cospedal, Secretaria General de la formació. I la tercera l’ ha obert el propi govern de la Comunitat de Madrid que presideix Esperanza Aguirre.
Ja ho avanço ara que els resultat poden ser d’allò més diversos i que, en cada cas, les conclusions podent ser totalment dispars. Si realment, el cap de la trama és Francisco Granados, a instàncies o no d’Esperanza Aguirre, el resultat de la investigació del govern de la capital conclourà que no hi ha cas o que la culpa és dels socialistes madrilenys. La investigació oberta a instàncies de Mariano Rajoy, difícilment farà públics els resultats, si és que acaba descobrint els culpables, però aquests, a la llarga seran depurats i apartats dels llocs de presa de decisions del propi partit i també dels càrrecs públics.
I per acabar la investigació de la fiscalia (o judicial) S’ha d’esperar que, aquesta, sigui molt més objectiva que les anteriors. El que queda per veure és si no s’acabarà donant com a culpables els expolicies i altres personatges que són els que han fet la feina bruta i concloent que no hi ha proves suficients per inculpar els alts càrrecs. No seria el primer cop que s’arribi a uns resultats així (cas d’Amedo y Domínguez, per posar un exemple)
A la nostra vida política quotidiana ens assabentem moltes vegades de casos de tracte de favor, prevaricació, cobrament de comissions il•legals etc. Però sempre ens fa falta alguna cosa: les proves. Aquells documents que acabin implicant als culpables. Els fets estan a la vista de tots, la gent en parla, però per a inculpar a algú fan falta proves materials. I tenir-les sols ser “la madre del cordero”.