dissabte, 9 de maig del 2009

MERCATS AMBULANTS FORA DE LA LLEI


Ahir divendres vaig poder parlar amb un venedor ambulant. Ja sé que això, pers si mateix, no és cap mena de notícia, ja que per poder parlar amb un venedor ambulant només cal que vagis a algun poble on és habitual que se’n instal•li un el dia de cada setmana establert per l’ajuntament.
Segons aquest senyor, que viu entre l’Ametlla de Mar i Salou, ell és el president de l’Associació espanyola de venedors ambulants. Segurament d’associació n’hi ha més d’una, de vegades d’àmbits molt més reduïts. Recordo per exemple una associació que va agrupar als venedors de Tarragona i Castelló. I ho recordo perquè estava apadrinada per la UGT i aquest sindicat em va demanar que els hi fes una xerrada sobre la fiscalitat de la venda ambulant, en un canvi dels que sovint solen fer-se des de l’autoritat fiscal.
Com a bon venedor ambulant, el senyor era parlador i pareixi encantat de dedicar-se a aquest tipus de comerç. Em va explicar alguna de les fites que havien aconseguit i d’altres que estaven negociant, com és la possibilitat de poder vendre la llicència de mercat a l’igual que els taxistes poden vendre la de taxi a un altra persona sense intervenció dels ajuntaments.
Però entre les coses que em va dir, n’hi va haver una d’especial. Una que el tenia preocupat per la passivitat de la policia. El comerç il•legal. Però no el comerç que es fa a alguns pobles per part de venedors que van de casa en casa, que també és il•legal, sinó d’objectes robats i fet a llocs allunyats dels pobles, com per exemple a determinades masies.
Em va ensenyar un anunci d’un d’aquests suposats mercats il•legals fet a una revista de publicitat. El mercat ambulant en qüestió havia de tenir lloc a una masia de Vilanova d’Escornalbou. Un poble no massa allunyat de Reus. Segons el que em va explicar aquest senyor, allí es podia trobar tota mena d’objectes a un preu molt econòmic procedents de robatoris a domicilis particulars i que en alguns casos, els suposats compradors havien pogut reconèixer electrodomèstics, televisions, etc. que els havien estat robats mesos abans.
El tema, sense cap mena de dubte, es del tot preocupant.