dimarts, 5 de maig del 2009

SOBRE LA DECLARACIÓ DE LA RENDA DELS NOSTRES PAGESOS


La següent informació pot ser útil per aquells pagesos que tributin per “mòduls” (encara que ho siguin de cap de setmana) a l’hora de fer la declaració de la renda d’aquest any.
Sabeu que per “mòduls”, el rendiment net es calcula a partir d’uns coeficients que tenen els diferents productes. Després encara s’hi podrà posar l’amortització de la maquinaria, el percentatge de despesa de “difícil justificació”, etc.
Al Butlletí Oficial de l’Estat de l’1 de maig es publiquen tots aquells coeficients que han tingut alguna variació (sempre a la baixa) respecte als estipulats des del principi.
Per la diversitat i complexitat, només posaré els més comuns, la resta els podreu consultar al BOE del dia esmentat.

Comarca del Montsià
Cereals (0,10)
Cítrics (0,20)
Tomàquet (0,18)

Comarca del Baix Ebre
Cereals (0,10)
Cirera (0,19)
Ametlla (0,11)
Cítrics (0,20)
Tomàquet (0,18)

Comarca de la Ribera d’Ebre (*)
Cítrics (0,20)
Tomàquet (0,18)

Comarca de la Terra Alta (*)
Cítrics (0,20)
Tomàquet (0,18)

(*) A determinats municipis de les comarques de la Ribera d’Ebre y la Terra Alta també hi ha reduccions a productes com: olives, ametlles, cereals, cirera, però com he dit abans cal anar a veureu a les taules.

Crida l’atenció la bonificació del tomàquet, ja que no és un producte característic de les nostres comarques. I productes com els cítrics, està bé que el redueixin per (tot arreu) però a comarques com la Terra Alta, és evident que les explotacions de cítrics son nul•les o pràcticament inexistents.