divendres, 5 de juny del 2009

COINCIDÈNCIES PP-CIU

Els grups de CiU i el PP han coincidit en un 77% de les votacions a l’Europarlament
R.F
Aquesta darrers dies s’ha sentit repetidament que el Grup Socialista del Parlament Europeu havia coincidit en un 70% de les votacions amb el Grup Popular en la passada legislatura. Una dada que va difondre CiU –arran d’una informació de La Vanguardia sobre una reunió entre el president Montilla i la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho–, amb l’objectiu d’alertar sobre un suposat apropament PSC-PP i d’una hipotètica “pinça” contra CiU. A més d’atiar el fantasma d’un hipotètic pacte a la basca a Catalunya. Unes dades que tampoc no ha dubtat a emprar en la seva campanya el candidat de la federació, Ramon Tremosa. I que són totalment certes. Però parcials, perquè el que CiU no ha explicat és que el seu propi grup a l’Europarlament, L’Aliança dels Demòcrates per Europa (ALDE), ha coincidit encara més amb el grup del PP (77% de les votacions), ni que el soci preferit dels socialistes europeus no són els populars, sinó la pròpia ALDE (75%).

De les dades del lloc web independent votewatch.eu, que ha analitzat les coincidències en les votacions entre els diferents grups del Parlament Europeu en la passada legislatura, es desprèn en primer lloc que a la Cambra europea el consens és molt freqüent. Així, el grup majoritari, el PPE, a més de votar un 69,70% dels cops amb el PSE, també ha coincidit en gairebé la meitat de les votacions (49,8%) amb un altre grup ben allunyat ideològicament, Els Verds-Aliança Lliure Europea, on s’integren ERC i ICV.

Tendències dins del consens
Però, dintre d’aquesta tendència a un ampli consens, sí que es poden trobar unes certes tendències. I indiquen que el soci preferit d’ALDE és el PPE, en un 77,13% dels casos, seguit de molt a prop del PSE, amb un 75,44%, i d’UEN (on hi ha, entre d’altres, l’Aliança Nacional italiana i la Lliga Nord), amb un 70,89% de votacions en comú.

El PPE, per la seva banda, té com soci preferent en les seves votacions la UEN (81,31%), seguit d’ALDE (77,13%) i el PSE (69,7%). Els socialistes europeus, per la seva banda, han votat junts un 75,44% dels cops amb ALDE, un 69,83% amb Els Verds-ALE i un 69,7% amb el PPE. Els Verds-ALE voten més sovint amb l’Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica (74,04%), seguits del PSE (69,83%) i ALDE (61,86%).

Si analitzem les votacions que han sortit guanyadores en l’Europarlament, veurem que les coincidències més grans es donen un altre cop entre el Grup Popular i ALDE, amb un 60,91%, mentre que el PPE i el PSE han coincidit en un 51,34% de les votacions. En aquest cas, ALDE sempre ha votat amb els dos grups majoritaris.