diumenge, 5 de juliol del 2009

ELS “CULEBRONS” CONTINUEN


(Aquest article d'opinió s'ha publicat avui a Vinaròs News dintre del Partenón)

Els mesos passen. Fins i tot els anys... I a Amposta hi ha temes que no s’acaben de tancar. Inoperància política? Amiguisme? O tot plegat?
Avui no tocarem cap tema nou del que no hagi parlat algun cop, però com passa els temps i segueixen sent actualitat a la capital del Montsià, penso que al lector li pot interessar que se’l mantingui informat.
El mes de gener de 2008 (ha passat quasi un any i mig) aquí mateix publicava un article amb el títol de “Irresponsabilitat política”. En dit article explicava el cas de l’escorxador municipal, de com l’anterior alcalde va avalar per mig d’un “il•legal” decret d’alcaldia (que va tenir que anul•lar-se i aprovar-se pel ple amb els únics vots de l’equip de govern) un préstec de 400.000 euros que va atorgar l’Institut Català de Crèdit Agrari (que depèn de la Generalitat de Catalunya) a l’empresa concessionària de l’explotació de l’escorxador. Y de com l’empresa que ostentava la concessió, Ganados y Carnes Martí SL, després “renomenada” Càrniques Tosses SL, va veure’s obligada a fer un concurs de creditors (abans suspensió de pagaments) per un import de 525.000 euros que, evidentment, haurà d’acabar pagant l’ajuntament com a avalador de l’operació. Es a dir, ho pagaran tots els ciutadans d’Amposta.
Finalment un jutjat mercantil de Tarragona en decretaria la fallida i obligava a l’empresa concessionària a cessar en l’activitat.
Però de fet, l’escorxador mai ha tancat. L’equip de govern municipal (recordo una vegada més que CiU governa amb majoria absoluta) va fer com que no se’n havia assabentat i, a preguntes del grup municipal del PSC, l’alcalde seguia dient que “no li constava que hi hagués activitat” (?).
Mentre, una societat inactiva des de 1992 (!) PC Golf SL (!!) entrava pel registre general de l’ajuntament un escrit demanant beneficiar-se de l’explotació de l’escorxador fins que l’ajuntament no el tragués a concurs; previsiblement duran la propera tardor. Però segons informació de l’Agència Catalana de Notícies, l’activitat la segueix desenvolupant Càrniques Tosses. I què diu l’alcalde? Que de les “relacions entre totes dues empreses no en sap res” i que “L’important és que vaguin pagant cada final de mes els 1.200 euros estipulats...”.
El passat mes de maig, PC Golf SL que tenia el domicili social a Barcelona, com activitat principal el manteniment de camps de golf i que el número de telèfon que figura a Internet, avui pertany a una clínica capil•lar, fa les corresponents modificacions estatutàries i registrals per adequar l’objecte social a les noves necessitats. La gran pregunta és: “Qui hi ha al darrera d’aquesta operació?”
També el passat mes de setembre us parlava d’un altre afer: el dels cinemes Amposta. Per aquell temps va sortir a la llum que havien estat oberts més de 7 anys amb una llicència provisional. D’aquí el títol de l’article, també publicat a Vinaròs News: “7 i mig”. A partir dels mes de setembre de l’any passat, obligats a tancar per adequar-se a la nova normativa i fer les modificacions adients, els cinemes Amposta van tornar a obrir al cap d’un mes aproximadament, un altre cop amb una llicència provisional de l’ajuntament per a 6 mesos. Passat el mig any, els propietaris dels cinemes, sabent que “la millor defensa és un bon atac”, surten a la premsa per denunciar que l’empresa encarregada de la inspecció (ECA Bureau Veritas) encara no havia passat a fer la revisió. No obstant, dita empresa, amb delegació a Tarragona, nega aquest fet i diu que en la darrera inspecció efectuada, encara hi va trobar irregularitats, d’aquí que no rebessin l’oportú informe favorable.
El tema, novament, arriba al ple municipal. A la pregunta, un altre cop per part del grup municipal del PSC, l’alcalde diu que, “efectivament, l’ajuntament els havia renovat la llicència provisional d’obertura per mig any més, tal i com li reconeix la normativa i que ordenarà el seu tancament si, en aquests 6 mesos no acaben de realitzar les oportunes millores”. En definitiva, els 7 anys i mig poden arribar-se convertint en 8 anys i mig. Un temps més que suficient per haver pogut passar qualsevol incident greu. Afortunadament no ha segut així pel bé dels espectadors i propietaris de l’establiment.
I per finalitzar una altra gran pregunta: “Hauria tolerat l’equip de govern aquesta perllongada situació si els cinemes no fossin de qui són?”