dimarts, 14 de juliol del 2009

LA MINISTRA ESPINOSA VISITA EL DELTA


La visita al Delta de l’Ebre de la titular del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, Elena Espinosa és, de per si, notícia. No és freqüent que una membre el gabinet del govern central, en aquest cas del president Rodríguez Zapatero, visiti el nostre territori. La ministra anava acompanyada de la seva cap de protocol i la subdelegada del govern central Teresa Pallarés.

La visita ha estat per a inaugurar el “projecte de passeig fluvial a Deltebre 2ª fase” i el “projecte de condicionament d’un tram del marge dret del riu Ebre al T.M. de Sant Jaume d’Enveja”. Ho he posat literalment com venia als fulletons explicatius que s’han repartit entre els assistents.

La visita ha començat prou puntual (l’arribada estava prevista a les 11 del matí) a l’ajuntament de Deltebre. Allí, l’alcalde Gervasi Aspa i altres regidors (n’he trobat a faltar algun...) a més a més d’altres representants polítics del territori com la diputada Lluïsa Lizàrraga, els senadors Joan Sabaté, Ramon Aleu i Pere Muñoz, el delegat del Govern de la Generalitat Lluís Salvadó, el secretari general de la UGT de les Terres de l'Ebre, etc. li han donat la benvinguda.

També l’han rebut, encara que no d’una forma tan efusiva una comitiva de la Plataforma en Defensa de l’Ebre encapçalada per Manolo Tomàs, Joan Antoni Panisello, Susanna Abella, etc. Després de l’acte protocol•lari a l’ajuntament del poble deltaic, on la ministra ha signat al llibre d’honor, ha parlat uns instants amb els representants de la PDE.

Després ha inaugurat les obres del passeig fluvial i, des d’una carpa instal•lada expressament per a l’acte, ha escotat les explicacions tècniques de l’obra i ha dirigit unes paraules al públic assistent.

Després, amb el transbordador Garriga, ha creuat l’Ebre en el que ha segut, potser el moment més emblemàtic, per a dirigir-se a Sant Jaume d’Enveja. A peu de barcassa l’ha rebuda l’alcalde de la població Joan Castor Gonell i, des d’ahir, també, president del consell Comarcal del Montsià. La comitiva ha sortit de la població en direcció cap a l’Est fins trencar per un camí que portava a l’Ebre. Allí, un altre grup d’ecologistes (només una camiseta de la plataforma) li demanaven que “salvés el delta”. La ministra els hi ha respost que ja havia parlat alb els “seus companys”. Després d’inaugurar les obres, tal i com ja havia fet a l’altre costat de riu, s’ha dirigit a una altra carpa per a seguir el mateix procediment. Tot seguit, ja fora de la carpa, ha respost a les preguntes de la premsa.
Finalment ha tancat l’acte a l’ajuntament de Sant Jaume on també ha signat al llibre d’honor.


A l’altre costat.- Com a militant actiu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre vaig estar molts d’anys a “l’altre costat” de les autoritats i darrera de les pancartes. Avui, quasi que puc dir que per primer cop, he vist com “rebien i cridaven” als qui jo acompanyava.
Mentiria si no digués que m’he sentit estrany i tal vegada una mica incòmode. Però a l’altre costat, al que jo hi era avui, també hi havia molts de companys que en el seu dia vàrem defensar l’Ebre i el seu ecosistema. Això, evidentment, incloïa el delta.

Jo tampoc vull ciment al delta per protegir-lo. Els passeigs inaugurats avui no sé si són la millor solució, però tant un alcalde com l’altre han parlat de “grans obres per al municipi” i “d’obrir el poble al riu”.
Ningú, al menys als parlaments, ha parlat del cabal ecològic que ha de baixar per l’Ebre i com evitar l’enfonsament i la regressió. De l’únic que es parla és de fer “vies de circumval•lació” per evitar que la mar guanyi metres a la terra cada any.
No és la solució que volem (o que vull) però després d’avui, penso que a “l’altre costat”, defensant el que tanys anys diguérem, cada cop hi ha menys gent.
Potser cal que tornin a governar el PP a Madrid i CiU a Barcelona per a tornar a sortir al carrer “riuades” de gent?

3 comentaris:

Brian ha dit...

no he pogut anar-hi i no sé que ha explicat la Ministra a la Plataforma, pero si que tots els senyals ens indiquen que el govern de l'estat vol passar olimpicament del caudal minim, i casi-olimpicament del tema de aplicar les directives europees d'aigua referents al tema Ebre.
Sembla mentira pero es la triste realitat el que dius, que uns, d'un color, poden mal-tractar el riu com volen pero la gent només reacciona en massa si son els "de dretes" que ho fan ....

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Brian, jo me'n havia anat i no vaig veure aquell moment. Et deixo el que posa el Punt sobre la trobada:
La PDE regala a Espinosa una caixa de sal
Vuit membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) van rebre ahir la ministra Elena Espinosa a l'ajuntament de Deltebre per lliurar-li una caixeta de sal i el nus del moviment antitransvasament. «Perquè sàpiga que, si s'aplica el pla de conca de l'Ebre tal com l'estan redactant, no hi haurà cabal ambiental per al tram final del riu», va assenyalar el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs. Espinosa va trencar el protocol i va atendre durant quatre minuts els representants de la PDE i els va demanar paciència perquè el cabal ambiental s'ha de consensuar amb totes les comunitats autònomes per on passa el riu. «Li creixerà el nas», li va dir Espinosa a Manolo Tomàs, tot precisant que la UE imposa que tots els rius tinguen cabal ambiental. Tomàs, per la seua banda, va remarcar que el problema del cabal és un problema d'estat i no pot convertir-se en una subhasta d'aigua entre nou comunitats autònomes.

Brian ha dit...

gràcies, verem com s'acaba tot .... ojala podem confiar en algù, pero molt em temo que si no fem "soroll", l'aigua se repartiran entre "todos" (agua para todos), i el "caudal ambiental", serà el que queda .... continuarà!