dimecres, 29 de juliol del 2009

NO DIGUIS ARROVA, DIGUIS “CARAGOL”


Si tens correu electrònic, saps que hi ha dos parts ben diferenciades : el nom inicial que, quasi sempre tria un mateix i la part final que sol ser l’operadora d’Internet amb qui « contractes » el correu, quasi sempre de forma gratuïta. Al mig s’hi posa “@” o arrova.
Ahir deia el Periódico que un advocat de Lleida havia encetat una campanya de recollida de suports per a canviar “arrova” per “caragol” (no cargol) D’on podia ser sinó? Com tothom sap, Lleida és la terra del caragol per antonomàsia i cada any celebra el seu aplec.
Explica el Periódico que a molts països ja es diu “caragol”, en el seu idioma, es clar.
I jo explico que l’arrova era una mesura de pes equivalent a uns 10 quilos. Abans d’entrar en us els sistema mètric decimal (el que s’usa ara a quasi tot el món), hi havia diferents mesures de pes, volum, longitud, etc. que res tenien a veure amb les d’ara. Jo encara recordo quan les olives es mesuraven en “barcelles” i pesaven en arroves o quan anaves a comprar embotit a la botiga (de tota la vida, aquella que et venia menjar, espardenyes, fils i agulles, i el que fes falta...) i el demanaves en onzes o lliures.
Per tant, la iniciativa em sembla correcta i des d’ara penso emprà “caragol” i fomentar-ne l’ús.