dimecres, 12 d’agost del 2009

LA VERGONYA NACIONAL


Luis García Berlanga, als anys 70 va dirigir una trilogia de pel•lícules costumistes sobre l’Espanya de l’època. Una mica inspirat amb una d’elles, l’Escopeta Nacional, voldria repassar les darreres hores de la vida de l’enrenou que està muntant el PP en el tema de les escoltes il•legals que, segons ells, pateixen diversos càrrecs del partit per ordre expressa del govern de la nació.
El PP no pot sembrar entre la ciutadania acusacions tant grosses si no ho fa acompanyat de proves. Si les tenen (Trillo diu que té una conversa de Francisco Camps), no han de trigar ni un minut més en fer-les públiques, sinó que es retracten i que dimiteixen la Cospedal, el Trillo, l’Arenas i, fins i tot Rajoy.
Les boles, com deia aquest matí la SER, per repetir-los, al final la gent s’ho creu. Recordo que fa uns anys va sortir publicat (crec recordar que va ser a la revista Presència, suplement dominical del diari el Punt) una sèrie de “llegendes urbanes” que s’han anat escampant entre la població i que, en alguns casos s’acaben donant com a casos certs que han passat. Qui no ha sentit mai explicar el cas d’aquella noia que una nit de trons i llampecs fa “autostop” per una carretera poc transitada i, en arribar un cotxe es para i la carrega. Sense que li digui res, s’asseu al seient del costat del conductor i, de sobte, en arribar a un revolt, li diu: “Vagi en compte que un cop aquí vaig tenir un accident”. El conductor presta més atenció si cal a la carretera i quan es gira cap a la passatgera, aquesta ha desaparegut. I encara en podria explicar unes quantes més.
Normalment per a que les històries siguin creïbles han de tenir el factor proximitat i, a poder ser, que li hagi pasta a algun familiar, amic o conegut “de”. Fa uns anys s’explicava com a fet contrastat una noia de Sant Rafel del Riu que va tenir un fill negre. No cal ni dir-ho que a la família tots eren blancs. Al veure’l el pare va exclamar: “mira! Ja ha sortit la llavor del iaio que va estar a Cuba. Suposadament el iaio havia estat a la guerra de Cuba i s’havia casat amb una negra que després hauria portat a la Península. Segons les lleis de Mendel, algun descendent podria néixer d’aquell color. Finalment, es va desmentir quan tothom deia que era cert!
Això és el que pretén el PP, reiterar i reiterar la bola de les falses escoltes fins que recali tant els “electors” i s’ho acabin creient.
La limitació de temps als telenotícies i els butlletins informatius, fa que, si es parla de les compareixences dels líders del PP, no es parli dels casos de corrupció que els esquitxen... I que ja en porten uns quants ! D’aquesta forma aconsegueixen dos objectius : desviar l’atenció per a que no es se’n parli tant dels casos Gürtel, espionatges de Madrid, etc. i desgastar el govern socialista per mirar que, de cara les properes eleccions treguin un resultat baix per a poder superar-los en diputats i tornar a governar el país.
I molts d’electors, segurament canviaran el sentit del vot... Ja ho va dir l’alcalde de Getafe i president de la FEMP Pedro Castro...
Seria lamentable que s’acabés convertint en llegenda urbana "la vergonya nacional” que suposa tenir un partit com el PP amb els seus actuals dirigents!