dilluns, 21 de setembre del 2009

AIRES PREELECTORALS



Aquest cap de setmana no ha pasta cap fet transcendental digne de ser recordat o que pugui significar l’inici d’una nova etapa. Però si un cúmul de coses que et fan pensar que els diferents partits van agafant posicions per a les properes confrontacions electorals que, si tot va segons el guió previst, dintre d’un any aproximadament han de tenir lloc les de Catalunya i, per a les d’Espanya (eleccions generals) encara queden dos anys i mig...
El que passa és que el PP, com he reiterat tantes vegades, no acaba de pair mai les seves derrotes i, de fet, el clima preelectoral ja arranca des de l’endemà mateix de les passades eleccions que va tornar a guanyar Zapatero.
L’estratègia del PP està més encaminada a desgastar el rival que no de fer una autèntica política d’oposició. El PP actual és un partit polític que només busca la pica baralla i la confrontació amb el govern i el partit que li dóna suport i amb actituds poc responsables de cara a la ciutadania. Repetir les estratègies usades pels populars per a desgastar el govern, seria repetitiu i una pèrdua de temps. Potser només cal esmentar la darrera: “Zapatero està tot sol”. I tot perquè hi ha hagut 3 ministres que han abandonat l’escó de diputats recentment. Com si al PP no li hagués pasta mai! Els que em coneixeu sabeu que sempre he estat en contra dels polítics professionals. Si Solves, Sevilla i Muñoz Molina han marxat segur que és perquè han trobat una nova ocupació fora de la política. No cal buscar-hi més els tres peus al gat.
Sobre CiU, sorprenen les declaracions d’Arturo. Ara es postula com “els garants de que a Catalunya no passarà el mateix que al País Basc”. Afortunadament, Catalunya i Euskadi són dos realitats molt diferents. Ja vaig dir al seu dia que no justifico el pacte, però l’entenc. Quins partits són els que han patit més la barbàrie de la ETA? Al País Basc, tant a socialistes com populars se’ls considera alguna cosa així com a “estrangers” a la seva pròpia terra i són els que més morts i atemptats han tingut a les seves files. Punt. En canvi, aquí a Catalunya, només cal fer una mirada retrospectiva i veurem com en el darrer govern de Pujol, CiU i PP van mantenir un pacte en contra de la resta de forces. Encara que la “sorpresa” més gran ens la va donar Francesc Homs (potser a partir d’ara li caldria dir Francesc Holmes) Va se l’anunci de que el PSOE farà coincidir les eleccions generals amb les autonòmiques de Catalunya per mirar de guanyar vots cap els dos costat! Avui escoltava que no s’ho creia ningú (i quan dic ningú em refereixo a cap formació que no sigui la d’ell mateix) Encara que ell afirmi que els hi ha dit “algú”. Que vagi en compte Homs (Holmes) que, de vegades els espies són dobles i igual com els hi poden dir coses de casa dels altres, també poden filtrar als seus rivals polítics coses de la Casa Gran.
El PPC no ha entrat mai al govern, però qui dóna estabilitat al “ídem” és el Parlament i allí s’entenien a la perfecció. Molt d’escenificar el pacte anti-PP al notari per part d’Arturo, però ara ja s’han desdit. Encara que CiU sempre pot arribar a governar amb ERC, no ho hem d’oblidar. Puigcercós no és Carod-Rovira.
També s’han anunciat diferents consultes sobre la possibilitat de que Catalunya pugui arribar a ser independent. És una forma de mantenir “presència política” per part d’ERC. Qui promou aquestes consultes sap que, a la pràctica no tenen cap tipus de valor, però així es parla d’ells. A Amposta ja s’ha anunciat que també es farà. En aquest cas, avanço, segurament votaré que “sí”, però no per això he de deixar de pensar que per a la majoria dels ciutadans pugui significar un pèrdua de temps.
I, finalment, l’Alicia Sánchez-Camacho ja ha estat proclamada candidata del PPC a les properes eleccions autonòmiques. Va venir Rajoy i van reomplir l’acte amb tota la solemnitat que es mereixia. El PP “diu” que vol mostrar a Catalunya la seva cara més moderada amb la finalitat de guanyar vots. En el cas que així fos, seguiria mantenint dos discursos diferents: un de moderat cap a Catalunya, aquí i un de bel•ligerant amb Catalunya per a Espanya. De no fer-ho així, potser guanyaria vots als nostre territori, però en perdria (segur) a les dues Castells, Galícia, València, Madrid...
Des de la Festa de la Rosa del PSC ja se li va replicar: “Que retiri el recurs que va interposar davant del Tribunal Constitucional per l’Estatut”. No ho faran!