dijous, 8 d’octubre del 2009

EXAMEN DE NACIONALITAT


Al primer polític que li vaig sentir parlar de “fer passar un examen” va ser quan Mas va demanar-ho per als immigrants que demanessin la nacionalitat espanyola (avui per avui no en pot ser cap d’altra) i residissin a Catalunya. D’un dirigent “nacionalista” es pot esperar això i més. Però d’un del PP, dels que creuen en la indivisibilitat d’Espanya (fixeu-vos amb el braçalet de Ricardo Costa la foto ha estat canviada; l'actual és de la revista "El Plural"), per exemple) resulta un tant xocant que per a ser senador autonòmic sé li vulgui fer passar una prova de “valencianisme” a la secretaria d’organització del PP Leire Pajín per a poder ocupar una plaça al Senat espanyol en representació de les Corts Valencianes.
Leire Pajín és basca (el monestir de Sant Salvador de Leire està situat al N de Navarra, on la comunitat foral sent més la influència d’Euskadi) i que, la seva família va tenir que marxar fins a Benidorm perquè es sentia amenaçada per la banda terrorista ETA. I allí resideixen des de fa molts d’anys. La seva mare és regidora de l’ajuntament (suposo que ho heu sentit prou vegades arran de la moció de censura)
Però que jo recordi, Eduardo Zaplana, que va ser alcalde de Benidorm, era nascut a Cartagena (Múrcia) i parlava sempre castellà (bé no sé si va arribar a parlar mai valencià en la intimitat) Fins el que jo sé mai ningú dintre del seu partit va considerar que això fos un greuge per arribar a ser el President de la Generalitat. Al menys, José Montilla fa l’esforç de parlar català! Però a València, on els seus habitants, de forma majoritària, a poc que puguin fan servir l’idioma espanyol, ningú ho va qüestionar mai! O sigui que veient la mar de bé que un “cartagenero” arribés a president de la Cheneralitat i que només parlés castellà. I qui ho tenia que posar en dubte en veure els extraordinaris (ja pareixo un que jo sé) resultats.
El cas de Leire Pajín crea un precedent (un mal precedent, penso jo, també senador d’Espanya) Perquè quan es volen prendre mesures com aquesta s’ha d’establir si, a partir d’ara es farà en tothom. O bé en quins casos sí i en quins no. I si no és així, jo (què soc malpensat de mena) penso que sé li vol fer per ser qui és i no per una altra cosa!
Però encara vull anar més lluny. En que consistirà aquesta prova de valencianisme? Si el PP valencià i abans altres partits nacionalistes com Unió Valenciana reneguen del català i esborren qualsevol indici de la cultura catalana al seu petit país, què em de pensar? Potser li faran passar una prova sobre història reescrita, censurada i manipulada pel propi Francisco Camps i tota la seva gent?
Un precedent el tenim no fa molts dies quan es volien canviar passatges de l’òpera Roger de Flor, Ruperto Chapí només perquè parlaven de Catalunya i els Catalans!
Sinó han mostrat mai cap rigor històric a l’hora de defensar que el valencià és un idioma diferent al català, ens hem de creure ara que tindran aquest rigor a l’hora d’examinar una persona que no és de la seva devoció? No! Rotundament, no!
El PP faria bé de deixar-se de “tonteries” i de mostrar de cara els altres el mateix respecte que pretén que es tingui cap els seus membres (sobre tot dirigents) i accedir a les peticions fetes des del PSPV per a que Pajín pugui ocupar una plaça que li pertoca de dret.

1 comentari:

Amable Pallisé ha dit...

Llegia ahir que Riki (Ricardo Costa) va amenaçar al PSOE de que Leire Pajín no trauria el seu esco si no deixaven de preguntar sobre el cas Gürtel.
Per cert lo de la bandereta espanyola a la seva munyeca esquerra ja fa temps de que mi vaig fixar, encara que a la foto quasi no s’aprecii. El que si s’aprecia es el rellotge que porta a la dreta, no sé si deu ser el famós Franck Muller d’acer de 20.000 eurets que li va regalar l’exalcalde d’Alacant, com tampoc se si fa joc amb l’Infiniti de 80.000 eurets amb el que es va accidentar (Oooohh!!) i del que li van “gestionar” la compra els seus amics Pablo Crespo i El Bigotes.