dimarts, 6 d’octubre del 2009

“XANXULLOS” POLÍTICS


Avui és un d’aquells dies que els mitjans de comunicació van plens de notícies de les que un pot opinar. Sincerament dubtava entre parlar de les declaracions que va fer Fraga sobre el PP valencià o la nova picabaralla entre el PP i el PSOE pel segrest del tonyinaire espanyol a Somàlia. Però finalment, en llegir la noticia al Periódico n’he trobat una, pot ser no tant interessant, però que m’apetia més a l’hora d’escriure.
Possiblement és una d’aquelles notícies intranscendents que, la majoria de vegades, passen inadvertides i no se’n parla gaire. El titular l’he llegit al Periódico i diu així: “Una petita alcaldia de Lleida recau en una veïna de Palència”.
Suposo que la majoria dels que llegeixen el meu bloc són uns addictes a la política com jo. I dic majoria per no dir tots. Però no em sorprendria gens ni mica que la gent “normal” del carrer (si tu i jo som addictes, segurament que no som normals) no ho acabarien d’entendre. Evidentment, té una explicació. El poble en qüestió és Tiurana (no confondre amb Ciurana, agregat de Cornudella del Montsant) El poble en qüestió només tenia 53 habitants amb dret a vot, l’any 2007 i per tant, segons la llei electoral, es regeix pel denominat “consell obert” on només es presenta un candidat per cada partit polític o agrupació electoral. Així va ser com una veïna de Palència va presentar-se pel PP. Segons ells diu que hi anat a passar les vacances algun cop (jo crec que ni això)
De vegades els partits polítics grans rivalitzen entre ells per veure a quantes circumscripcions electorals són capaços de presentar-se. Per tant, no és tan estrany que per omplir les candidatures es “fitxi” a militants d’altres poblacions. Us en diria uns quants casos. Per citar-ne alguns: l’any 1987 a les llistes de CiU de la Galera hi anaven militants d’Amposta (com ara l’excunyat de l’exalcalde) A la llista del PP d’Amposta de l’any 2003 la completaven militants de la Galera. Els socialistes també han presentat candidatura a Prat de Compte amb persones que no hi tenen cap vinculació (en conec un parell) Fins i tot, l’actual alcalde de Prat de Comte i vice-president de la Diputació Joan Josep Malràs (CiU), encara que té (crec) els seus orígens a la petita població de la Terra Alta, durant bona part de la seva vida ha estat molt més vinculat a Tortosa d’on també va ser regidor.
Tot això semblen i són tripijocs polítics i, dintre del que cap, legals. Però encara n’hi ha d’altres en allò que es diu “tot s’hi val” a l’hora d’aconseguir una alcaldia.
Us narraré un altre cas. I tornem a viatjar cap al Priorat, a un poble molt proper de Ciurana de Prades (ara sí): la Figuera.
Tinc un amic, Jaume Roca, que és fill de la Figuera i que es va presentar al menys dues vegades amb la llista del PSC. Si no recordo malament els anys 1995 i 1999. Va denunciar sense massa èxit (o cap èxit) que CiU empadronava abans de les eleccions ciutadans de Reus per a poder votar a les municipals i donar la victòria a la coalició nacionalista. No era l’únic poble que passava ja que denuncies d’aquest tipus n’hi ha hagut més (mireu l’acta de l’ajuntament de Llavorsí –cap al final-)

(La foto que il•lustra l’entrada la publica avui el Periódico de Catalunya)