divendres, 4 de desembre del 2009

INAUGURACIÓ DE LA 49ena FIRA AMPOSTA


Avui, 4 de desembre, de forma puntual, ha obert les portes la 49ena edició de Fira Amposta.
Si retrocedim en el temps, als primers anys de la fira, veurem que l’any 1965 va néixer a Espanya un grup vocal que duia el nom de “Los Mismos”. Recordo que de jovenets fèiem broma i quan arribava la festa major del poble preguntàvem: qui ve aquest any? La resposta era “Los Mismos” i no ho dèiem perquè vinguessin aquests de veritat, sinó perquè venien els mateixos de cada any.
Qui ha inaugurat avui la Fira? Si bé no “Los Mismos”, si “el mismo”, o sigui el mateix. El mateix que va venir l’any passat a fer el pregó de la festa major d’Amposta 2008 i que va dir que Albert Roig (de Tortosa) i Emili Rosales (de la Ràpita) eren d’Amposta (!)
Avui mateix, una companya de treball, també m’explicava, fins i tot abans de dir jo qui venia a inaugurar la Fira, que Josep Poblet, el president de la Diputació de Tarragona, inaugurava quasi tot el que es tenia que inaugurar a Tortosa. I afegia: “No veus que no tenen a ningú més”.
Efectivament, Josep Poblet, el president de la Diputació de Tarragona ha inaugurat l’edició d’aquest 2009 de Fira Amposta.
Duran el trajecte, un any més, hem tingut un “pirata”. L’any passat en van ser dos, ja que, a mig camí entre la casa consistorial i el pavelló de fires, mentre la comitiva d’autoritats precedida per la banda de música de la Lira Ampostina, va ser abordada per Arturo Mas i el senador espanyol. Aquest any només ha estat aquest darrer. Trobo que ja s’ho ha pres com a costum.
En les dues intervencions que ha fet el president de la Diputació (la primera al saló de plens de l’ajuntament i la segona a la carpa del recinte firal) cal dir que, personalment les he trobat molt més encertades que el pregó de l’any passat. Segurament perquè poblet ha parlat d’allò que sap i coneix. Potser també ha estat més relaxat, ja que la gent que l’escoltava era en quantitat menor i, un auditori gran i si a sobre parles del pregó de festes, segurament, imposa molt més.
Avui només ha comés un error. Una vegada sé li ha escapat “Tortosa” en lloc d’Amposta. Un error insignificant que no tindria més importància, perquè tothom ens podem equivocar i ens equivoquem. Però si que el vull ressaltar perquè ja fa anys, Joaquim Nadal (demà serà el convidat pel Consell Comarcal durant els actes de celebració del dia de la comarca –Masdenverge-), va venir a Amposta a fer un míting de campanya a la sala d’audicions de la Lira i es va fer la mateixa errada. Recordo que llavors, els convergents ens ho van retreure. Així que aquí tenen una bona mostra de que “donde las dan, las toman”.
Tothom ha insistit molt que, a pesar de la crisi, el recinte firal s’havia omplert. Es clar que jo no tinc números exactes per a fer comparatives, però la sensació és que “està quasi ple” (dintre del pavelló hi ha un buit molt visible) però d’estants que, si han de ser els motors de l’economia de les nostres terres, anem apanyats!
Dóna la sensació que s’ha anat a buscar “qualsevol cosa” per mostrar al públic que visitarà la Fira (per cert, romandrà oberta des d’avui fins el dimarts 8) un recinte firal ple de gom a gom...
No voldria acabar sense ressaltar el petit homenatge que se li ha fet a José Manuel LLetí “Manu”, un aficionat al món dels cavalls i que va morir, precisament, al caure d’un equí farà setze anys el proper 17 de gener. L’ajuntament, en col•laboració amb l’associació Amics dels Cavalls, ha instal•lat de forma permanent una pista de doma dintre del recinte de fires que li ha posat per nom “José Manuel LLetí”, col•locant una placa a la paret del pavelló.