dimarts, 5 de gener del 2010

AMPOSTA DISCRIMINA LA JOTA


Tot hi haver-se aprovat una moció on es demanava un especial reconeixement i protecció de la dansa típica de les Terres de l’Ebre, la jota, l’equip de govern d’Amposta dóna prioritat a la sardana.
La història ve de lluny. A proposta d’una associació sardanista del Baix Penedès, el ple de l’ajuntament aprovava una moció reconeixent la sardana com la “dansa nacional de Catalunya”. Res a dir, crec que el reconeixement és merescut.
Però a les Terres de l’Ebre, el nostre territori, el ball típic que sempre s’ha ballat és la jota.
Desafortunadament la jota va estar durant molt de temps (massa temps) quasi que oblidada. Només es ballava puntualment a determinats llocs con Paüls, la Fatarella, Falset, Xerta, Benifallet, etc. sense oblidar Ulldecona i Alcanar on gràcies al seu famós “ball de mantons”, molt lligats a les festes quinquennals, no s’ha deixat de ballar mai.

Després d’aprovar la moció de la sardana, jo mateix vaig suggerir al meu grup a presentar-ne una que reconegués la jota com la “dansa de els terres de l’Ebre” i, dintre del nostre territori tingues les mateixos reconeixements que la sardana. Aquesta moció va ser presentada per molts ajuntaments i consells comarcals pels grups del PSC.
A l’ajuntament d’Amposta es va aprovar per unanimitat (com no podia ser d’una altra manera) No obstant això i com passa amb la majoria de mocions que s’aproven “gràcies” al vot favorable de CiU, després no s’acaben complit. Potser per això, darrerament, les mocions que presentem es rebutgen quasi que sistemàticament.
I que la “jota està discriminada” no ho dic només jo. Si només ho digués jo hom s’ho podria creure o no. Però no, a part de jo ho diu més gent. Sense anar més lluny, ahir al matí vaig parlar amb un component del grup ampostí Paracota i opinava el mateix.

Li vaig explicar que, a la comissió de cultura vaig preguntar el perquè es feien ballades de sardanes l’11 de setembre (es porta molts d’anys fent-ne) i, ara, també a festes majors. La resposta que se’m va donar és que també hi va haver una ballada de jotes... Davant de la residència d’avis !!
Per la seva part, el component de Paracota em va dir que li semblava lamentable que a d’altres pobles com Tortosa se’ls havia contractat 3 dies per les festes de la Cinta i a Amposta, cap. Al final va arribar a la conclusió de que el tracte que reben de l’equip de govern ampostí és perquè, entre els seus components, hi ha socialistes.
I és allò que des de l’oposició municipal hem denunciat tantes vegades: “A Amposta s’està amb els que “manen” o s’està en contra d’ells”. No hi ha terme mig!

4 comentaris:

Amable Pallisé ha dit...

"O estàs amb mi o contra mi", lamentablement això ha esdevingut un patronatge a quasi bé tots els Ajuntaments de CIU.

Bon any 2010 !!

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Això et demostra qui són ara els "cacics" de Catalunya. Pareix mentida que al segle XXI encara hi hagui aquesta mena de personatges però aqui a Amposta, "a rey muerto, rey puesto".

Unknown ha dit...

Mira, penso que des de l'ajuntament es podria donar més suport a la jota. I, tot i que amb una molt mínima aportació de l'ajuntament, este any tornem a fer el curs de jota. Comencem dijous dia 14 de gener a la Lira...esteu tots convidats. (S'ha de pagar una petita quota mensual)

Lluket ha dit...

Només comentar-te que la jota a Alcanar no va lligada a les festes Quinquennals. A Alcanar es balla per a Sant Antoni (el proper cap de setmana) i a Ulldecona es balla tots los anys siguen quinquennals o no. Salut! i visca la dansa ebrenca!