diumenge, 24 de gener del 2010

MANIFESTACIÓ A ASCÓ EN CONTRA DEL MTC


Més de 2.000 persones s’han aplegat aquest matí de diumenge a la població d’Ascó (comarca de la Ribera d’Ebre) per a demanar que no es faci el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears.
La manifestació, al igual que les que férem en contra del PHN o d’altres, ha transcorregut sense cap tipus d’incident i amb un caire lúdic i reivindicatiu.
A l’arribar a la plaça de l’església, s’ha llegit el manifest i han hi hagut alguns parlaments per fer recapacitar a l’alcalde de la població que al ple extraordinari que ha convocat per a dimarts, acabi per no presentar la candidatura per ser seu del també anomenat “cementiri nuclear”.


Durant els parlaments s’han pogut sentir crits en contra de Zapatero, de Montilla per a que “digui clarament al govern espanyol que Catalunya no vol emmagatzemar els residus nuclears de totes les centrals nuclears d’Espanya”, però sobre tot contra l’alcalde de la vila, el convergent Rafael Vidal. Encara que el que més m’ha cridat l’atenció ha estat quan s’ha dit que “Catalunya no pot ser independent si dintre del seu territori s’hi emmagatzema tot el residu d’urani de les centrals nuclears espanyoles”.
El cert és que no m’he trobat sol, ja que quan tens clara una idea i la defenses, tots els qui t’envolten també comparteixen el mateix ideal. Però és veritat que he trobat a faltar als “meus”. Mentre ERC tenia una nodrida representació política amb el delegat del govern Lluís Salvador i el President de la Federació de l’Ebre Gervasi Aspa al cap davant, en representació “oficial” del PSC només hi havia el diputat al Parlament i alcalde de Batea Joaquim Paladella. Tampoc he vist cap càrrec de CiU.


Entre els assistents he pogut veure i he tingut ocasió d’anar a saludar a uns dels primers lluitadors en contra de l’energia nuclear, el calero Joan Rebull i la seva esposa Marinia, a qui ja fa quasi 30 anys que conc.
Penso que aquestes terres, diguin el que diguin alguns col•lectius com el Col•legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, ens hi juguem massa, segurament que el nostre futur. Amb l’aigua que es volia transvasar cap al sud ens hi el jugàvem, però amb el MTC, també.


Una vegada acabada la manifestació i quan ja ens en tornàvem a buscar el cotxe, m’ha sorprès una pancarta que es contraposava a les “oficials” (segurament que col•locades pel propi ajuntament i que estaven escampades per tot el poble) on s’hi podia llegir “Sí al MTC”, on hi posava “No al MTC”. I és que no tota la població d’Ascó hi està a favor...