dilluns, 11 de gener del 2010

POPULISME AL VOLTANT DE LA IMMIGRACIÓ


Diguem-ho sense embussos: “Les mesures que volia prendre l’ajuntament de Vic eren electoralistes, discriminatòries i fins i tot xenòfobes per a contrarestar l’efecte Anglada”.
No hi ha res que li faci més por a un polític que perdre les eleccions. A les passades, les que es van celebrar el maig de 2007, la candidatura Plataforma per Catalunya (PxC) va quedar al segon lloc a la ciutat d’on és, precisament, el seu impulsor i màxim representant.
L’any 2005, el ple de l’ajuntament ja va rebutjar una moció que demanava pràcticament, el que ara vol (o volia, ja que pareix que en les darreres hores s’ha fet marxa enrere) aprova l’equip de govern municipal. Un govern que comparteixen CiU (que té l’alcaldia), PSC i ERC.
I és que en períodes difícils una mesura fàcil i molt populista és recordar-se’n dels immigrants (i també, encara que no vingui al cas, dels funcionaris)
Els immigrants, vinguts de diferents indrets del planeta, de vegades en condicions més que precàries i enganyats (pasteres, tractes de blanques, etc.) van arribar quan al nostre país mancava ma d’obra (barata) sobre tot en als sectors de la construcció i l’agricultura. Els empresaris, molts d’ells sense escrúpols (tan pocs com aquells que els falsificaven un visat o els oferien un mitjà de transports a canvi, de vegades, a ser-ne els seus esclaus) el donaven feina i sovint un lloc per viure a canvi de preus irrisoris. Era (i encara és) una ma d’obra sense qualificar (es a dir, sense estudis i escassa formació ocupacional) Llavors a qui prenien el llocs de treballa? Normalment a treballadors del país amb idèntica situació (joves amb fracàs escolar i obrers de tota la vida sense especialització) Normalment, aquesta mena de gent també són els col•lectius més fàcilment manipulables y més sensibles a l’hora de acceptar missatges populistes de líders molt propers (sí és que no ho són) de l’extrema dreta. I no sempre l’excusa és el lloc de treball. També es queixen de que la sanitat està saturada pels estrangers, per no parlar de les falses afirmacions de que “els immigrants reben més ajuts que els d’aquí i fins i tot se’ls hi aconsegueixen habitatges gratuïts”.
Tal com avança el nombre de parats, de famílies amb escassos recursos, aquesta mena de missatges encara arriben amb més força als col•lectius per als qui han estat llençats. Això fa (segur!) que la intenció de vot en les properes eleccions a Vic, donin guanyadora a la candidatura d’Anglada.
I alguna cosa calia fer... Recuperar aquella vella moció que demanava denunciar als immigrants il•legals quan anessin a empadronar-se al municipi per a que la policia els acabés expulsant del país.
De seguida, tant el PSC com ERC van desqualificar la mesura que volien prendre els seus a Vic i la van proclamar il•legal, com també ho ha fet el Ministre de Treball Celestino Corbacho. CiU, en un principi va callar. Arturo Mas u Oriol Pujol o Felip “Fuig” o Josep Maria Pelegrí no van sortir (com ho fan d’altres vegades a dir res)
Avui sí. Avui l’alcalde ja ha sortit i a dit que aquesta part (la de denunciar a l’immigrant sense papers) la retiraran de les mesures que vol prendre l’ajuntament en matèria d’immigració.
No sé quines són les altres. Normalment sempre surten a la llum les més polèmiques. I sempre (quina casualitat9 van en contra dels sectors menys afavorits... Però dóna vots que és el que importa.