dilluns, 1 de febrer del 2010

AVUI, VAGA DE CINES


Ahir per la tarda vaig tornar a anar al cine als cinemes Amposta. Aquesta cop vaig anar a veure invictus sobre els primers anys del mandat de Nelson Mandela a Sud-àfrica, protagonitzada per Morgan Freeman. En arribar a les taquilles per commprar les entrades (comprar-les per Internet suposa un cost addicional de 90 cèntims d’euro per entrada), hi havia un cartell anunciant que per avui 1 de febrer, farien vaga per a protestar per la nova llei del cinema en català. La data no ha estat elegida al atzar, és que avui es celebra la gal•la del lliurament de premis al cinema català, els premis Gaudí.
Segons les informacions dels mitjans de comunicació, un 70 % dels cinemes de Catalunya faran vaga avui. Una vaga més simbòlica que res, ja que dilluns no és el dia de més afluència als cinemes.
No és la primera llei d’aquesta mena que s’ha fet a Catalunya al respecte i, fins ara no ha tingut cap mena d’incidència i el nombre de pel•lícules doblades al català, segueix sent molt minso.
Una vegada ja vaig proposar un acord entre les distribuïdores, el departament de Cultura de la Generalitat i la Televisió de Catalunya per solucionar una vegada per totes aquesta problemàtica. Televisió de Catalunya dobla al català totes les pel•lícules que projecte. No seria igual doblar-les abans que després?
En enquestes realitzades aquests darrers dies al respecte per alguns diaris digitals (El Periódico, el Punt...), era majoritària l’opció de voler gaudir de cinema en català per part de l’espectador. La meva dona també m’ho deia ahir: “No m’importa veure una pel•lícula espanyola en castellà, però les de parla anglesa o en un altre idioma, si que les podrien doblar”.
Però encara hi ha un altre fet més greu (al menys per a mi) El propietari dels multicinemes Amposta és un conegut empresari local i amic íntim de l’exalcalde i ara senador espanyol.
És evident que una cosa no té res que veure amb l’altra, però penso que hauria de ser molt més sensible a la normalització de la nostra llengua. Què pensarà el seu amic?
Segurament que, primer que res, és el negoci.
Aquesta és la filosofia dels dirigents de la coalició nacionalista.

(La foto ha estat publicada pel Periódico d'avui)