dimecres, 8 de desembre del 2010

PACO TÚNEZ, SOLIDARITAT AMB L’HAITÍ



Després d’una gran catàstrofe natural o arran d’un conflicte armat quan hi ha població civil desplaçada, hem escoltat sovint crits d’ajut a la comunitat internacional. Normalment aquests ajuts són en forma d’aportacions econòmiques obertes a diferents entitats bancàries.
Però hi ha un altre tipus de solidaritat: El d’aquelles persones que es desplacen fins al lloc on s’ha produït la catàstrofe per a prestar directament tot el seu suport.
Normalment aquestes persones solidàries no tenen “rostre”, es a dir, no sabem qui són. De vegades sabem que pertanyen a una determinada ONG de els tantes i tantes que hi ha i que realitzen aquesta mena de tasques. Però poca cosa més.
Però en aquest cop, si que el coneixem. O jo, al menys el conec. I força bé, ja que es tracta d’un company de treball que fa molts d’anys que és voluntari i col·labora amb la Creu Roja. El seu nom: Francisco (Paco) Túnez Lorente.
El Cas de l’Haití és especialment greu. Després d’un devastador terratrèmol que va sacsejar l’illa americana a principis de l’any passat, ara, des de fa uns mesos, s’ha produït un brot de còlera que ha fet, aproximadament, dos mil morts i que, de moment, no pareix que hagi d’acabar. Les autoritats d’aquell país pensen que poden arribar a ser més de 400.000 persones les afectades per aquesta epidèmia.
El motiu principal és la manca d’higiene i, sobre tot, la manca d’aigua potable per a subministrar a la població.
Paco té com a “centre d’operacions”, principalment, la capital Port Príncep com a delegat d’Emergències d’aigua i sanejament.
Va marxar a finals del mes passat i l’estada a aquell país serà d’un mes. Així que passarà els Nadals lluny de la seva família.

2 comentaris:

Brian ha dit...

Hola
Si estas en contacte amb Paco, envia'l els nostres salutacions i millors desitjos també. Anims Paco, i gracies per la feina que feu.

frtunez ha dit...

Gràcies. Quan estàs en aquesta situació és gratificant que es recordin de tú.
Com podeu vore, això d'internet, quan funciona, és genial. Si que passaré els Nadals aquí a Port au Prince.
Con bé diu Joan, estic de Delegat d'emergències d'aigua i sanejament pel còlera.
Estem preocupats per les greus conseqüències humanitàries del brot de còlera i donem una atenció immediata, eficaç i eficient a la població afectada, que ja abans era molt vulnerable (situació de pobressa, terratrèmol, huracà Tomas i, ara, brot de còlera). Joan, Brian, a més a més del sanejament a Port au Prince Creu Roja Haitiana i Creu Roja Espanyola (treballem junts) distribuim a diari uns 2,5 milions de litres d'aigua a tot Port au Prince.
Bé, crec que ho he fet llarg..... es que quan em poso a parlar de Creu Roja......
Salutacions des d'Haiti.
Paco