dimarts, 8 de març del 2011

UN ALTRE PUNT DE VISTA SOBRE EL DÈFICIT DE LA GENERALITAT

Des del govern de la Generalitat s’està enviant un missatge clar: “El dèficit deixat per l’anterior govern provoca que hi tingui que haver una contenció de la despesa”.
La despesa pot ser “corrent”, però també en inversions previstes, algunes d’elles en execució o en vies de ser executades.
A Amposta ens trobem en diversos exemples com les instal·lacions del Club Nàutic i la residència d’esportistes vinculada al Centre de Tecnificació Esportiva. Després de patir diversos pobles amb la rescissió dels contractes amb les empreses constructores per part de l’Ajuntament, ara, segons l’alcalde, s’han aturat per a fer-se una auditoria per part dels organismes competents de la Generalitat. Aquestes auditories afectarien a diverses obres que s’estan fent arreu de Catalunya, no només a Amposta.
D’altres s’han ajornat indefinidament, com les que afectarien a la subseu de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya (INEFC) L’altra subseu, recordem-ho, és Cambrils, en una decisió salomònica que van prendre els anteriors responsables. Sempre m’he preguntat que si Carod-Rovira no fos fill de Cambrils, també sé li hauria donat la seu universitària.
Sobre l’ajornament de l’INEFC, s’està denunciant la passivitat de l’alcalde d’Amposta i les suposades acusacions que va fer sobre l’anterior equip del Consell Català de l’Esport de no haver fet bé la feina.
Sobre el mateix tema, també hi han rumors de possibles pressions polítiques sobre l’INEFC Lleida d’un determinat partit polític (podem imaginar-nos quin) que no veuria bé la “descentralització” de la universitat esportiva.
Tots el partits polítics d’Amposta ens varem il·lusionar molt davant la possibilitat de que Amposta pogués ser seu universitària. Després, amb la decisió de fer dos subseus, ens quedarem una mica transposats, sense acabar d’entendre el que havia passat...  
Amposta, de moment, ha estat la gran perjudicada, tot hi haver un govern municipal del mateix color que els qui governen la Generalitat. No serà que Cambrils té un alcalde socialista?
Fora d’Amposta hi altres exemples que també et donen peu a malpensar. El departament d’Ensenyament també ha decidit ajornar la construcció dels instituts-escola de Sant Jaume d’Enveja i el Perelló. A Sant Jaume (on les mares, pares, xiquetes i xiquets s’han manifestat a favor de que es faci) té un alcalde del PSC i al Perelló, un pacte entre el PSC i ERC van portar a l’oposició a CiU que havia governat amb majoria absoluta des de feia algunes legislatures. En canvi a la EMD de Jesús i Móra la Nova (a tots tos llocs hi ha govern de CiU), els projectats instituts-escola sí que es faran. Casualitat o favoritisme?
Sóc dels qui no dubto que la Generalitat ha trobat un dèficit important, però també és cert que hi havia un gran dèficit d’infraestructures, algunes d’elles reivindicades i promeses durant molts d’anys: carretera Amposta Freginals, variant de Santa Bàrbara, “lo Passador” entre Sant Jaume i Deltebre. I d’altres necessàries per al bon funcionament de els administracions: seu judicial d’Amposta, comissaries del Mossos d’Esquadra d’Amposta i Tortosa, col·legi Consol Ferré d’Amposta, etc., etc., etc.
Ara només cal esperar quan trigarà al construcció del nou i necessari hospital de Tortosa. Tindrà que haver un nou govern d'esquerres?