dimarts, 26 d’abril del 2011

EL DARRER PLE DE LA LEGISLATURA DE L’AJUNTAMENT D’AMPOSTA

Avui l’Ajuntament d’Amposta ha celebrat el darrer ple ordinari de la legislatura 2007-2011. Tot indica que abans de les eleccions municipals se’n farà un d’extraordinari.
L’únic punt del dia que ha donat alguna cosa de si, ha estat quan “s’ha donat compte de la liquidació de l’exercici pressupostari 2010”.
És un punt que no s’ha de votar, però que, evidentment, els partits de l’oposició poden donar la seva opinió.
Una vegada més, l’equip de govern ha presentat un tancament de pressupost amb superàvit. Aproximadament 1.082.000 euros de superàvit i l’endeutament de l’ens municipal es situa en un 78 %.
Però acte seguir, en la modificació de crèdit número 12 (en ens 4 mesos que portem d’any ja han modificat el pressupost en 12 ocasions!) ja es gasten 769.000 euros del superàvit anunciat.
El portaveu i alcaldable del PSC ha dit que el tancament en benefici de l’exercici anterior és perquè “és fa trampa”, sense voler entrar més en detalls ja que “tots els anys els hi dic el mateix”.
Els pressupostos dels diferents equips de govern de CiU a Amposta es caracteritzen per posar uns ingressos “a la baixa” i unes despeses “a l’alça”. Què vol dir això? Que durant l’any es recapta més del que hi ha pressupostat i, en canvi, les despeses no són tan elevades. La diferència entre el que “entra” i el que “surt” sempre té un saldo positiu.
I què es fa amb aquest saldo? Si hi hagués un guany de veritat, els superàvit es podria dedicar a amortitzar crèdits corrents necessaris per al funcionament de l’administració local. Però com són ficticis, el “benefici” s’utilitza per anar pagant imprevistos i així no cal retocar les partides pressupostàries. Al ple d’avui ja s’ha vist com ràpidament i pràcticament, ja s’ha disposat de la major part del superàvit anunciat.
Evidentment la fórmula no és il·legal (ni molt menys!), però permet a l’equip de govern de presumir que en temps difícils, la bona gestió de l’ajuntament els hi permet tenir “beneficis” i, ja tenen titular per a la Revista Amposta que els permeti lluir-se davant la seva parròquia.