dimecres, 27 d’abril del 2011

LES ELECCIONS MUNICIPALS. L'HORA D' APARCAR TEMES (per "políticament incorrectes")


Sembla que quan s’arriba a l’època electoral, els polítics paralitzen les seves tasques de govern i es centren quasi que exclusivament en el tema eleccions.  
Això demostra que fan prevaldre els interessos partidistes per sobre de l’interès general dels seus conciutadans. I que consti que parlo de tots els polítics que estan al govern, de qualsevol color i de qualsevol govern (central, autonòmic i local)
Bona mostra d’això que estic dient és “l’ajornament” que ha fet el govern autonòmic per a començar a fer la “retallada2 en la despesa sanitària. Sap que aplicar-la ara seria contraproduent. Ja és polèmica i d’aquí el rebot del personal que treballa a la Sanitat, des dels zeladors fins als metges. Hi ha en joc molts llocs de treball. Després de l’anunci per part del conseller Boi Ruiz que s’ajornaven les retallades, ja han sortit professionals del sector desmentint-lo i dient que les retallades ja havien començat i continuaven. Per tant, tot sembla un anunci de cara a la galeria amb l’únic objectiu de no patir un desgast electoral.  
Segurament que del resultat electoral dependrà molt que s’acabin aplicant o no les mesures. Si guanya CiU (a les municipals és molt més relatiu, però per exemple, pot guanyar a Barcelona) veurà avalada la seva política i la retallada serà molt més fàcil d’aplicar. Al menys per part de l’administració catalana. En cavi, si els partits que estan a l’oposició al Parlament, obtenen uns excel·lents resultats, els seus alcaldes s’hi oposaran més frontalment. No hi ha dubte que serà així.
Un altre tema polèmic del que s’està parlant en els darrers dies (no per això és nou), és el tema de reduir els municipis per tal d’estalviar despeses. Aquesta solució la proposen els assessors i/o experts, però no cal ni dir que és una mesura totalment impopular.
Algú pot pensar que l’Ampolla es torni a integrar al Perelló? O Deltebre, l’Aldea, Camarles i Sant Jaume d’Enveja a Tortosa? O el cas més recent, de només fa uns mesos, la Canonja a Tarragona? A mi em sembla impensable que això es pugui fer sense l’enfrontament dels seus ciutadans, amb l’alcalde i els regidors, amb l’administració pertinent. Encara que siguin del mateix color polític.
En alguns casos s’hauria de retrocedir molts d’anys. Freginals, per exemple, pertanyia a Ulldecona. La creació de Santa Bàrbara (que depenia administrativament de la Galera) va fer que els municipis veïns (la Galera, Godall i Masdenverge) li hagueren de cedir part del terme. I així podríem anar citant d’altres casos.
No seria molt més fàcil i aconsellable mancomunar serveis. Sempre diem que els consells comarcals “no serveixen per a res”. Crec que seria una bona solució: limitar funcions  als ajuntaments més petits, conservant la seva independència política y retenint el més bàsic i essencial i traspassar-les als conselles que serien els òrgans gestors dels serveis mancomunats.