dimecres, 25 de maig del 2011

LES ELECCIONS MUNICIPALS. ELS QUI ENCARA TENEN POSSIBILITATS…



Després dels companys (i la companya) que seran alcaldes (i alcaldessa) n’hi ha que encara tenen possibilitats d’assolir l’alcaldia (si bé, en alguns casos, hauran de compartir-la) o bé entrar a formar part dels diferents governs municipals.

Al Baix Ebre...

Deltebre. Encara que els resultats de José Emilio Bertomeu no fossin els esperats, bé podria entrar a l’equip de govern de Gervasi Aspa que no té majoria per a governar.

El Perelló. A la darrera legislatura hi va haver un pacte entre ERC i PSC, amb 3 regidors cadascú que va permetre desbancar a CiU. Ara ERC n’ha guanyat  un (4), el que ha perdut el PSC (2). Enfront, els 5 de CiU. Sembla ser que repetir el pacte serà difícil, però és l’única manera de que els republicans puguin aconseguir l’alcaldia.

A la Terra Alta...

Bot. A la passada legislatura una moció de censura va permetre un pacte entre PM (la marca blanca del PSC) i ERC. Aquesta vegada la suma de les dues forces, amb dos regidors cadascuna, també els hi dona majoria y, previsiblement, tornaran a pactar.

El Pinell de Brai. Han estat per a mi un dels resultats més sorprenents i positius. El Pinell ha estat tradicionalment un feu convergent. En la passada legislatura el seu alcalde va ser el president del consell comarcal. Aquí PM, que va guanyar les eleccions amb el mateix nombre de regidors que CiU (4) podria governar amb el suport d’ERC (1) Lluís Melich hauria de sortir-ne escollit alcalde.

La Fatarella. Els resultats són força idèntics als de fa 4 anys. Si bé les eleccions les ha guanyat ERC, no té la majoria per a governar. El pacte amb PM no va funcionar i els republicans van d’haver de governar amb minoria. Seria aconsellable un pacte de govern que els hi doni estabilitat.

Corbera d’Ebre. Aquest municipi ha estat un dels pocs on l’esquerra ha pogut governar. Fa uns anys l’amic Pepe Gamero (ICV) va ser-ne l’alcalde amb els suport del PSC. Ara ha guanyat ERC que pot governar amb CiU (que ha assolit el mateix nombre de regidors (4) o amb el PSC-UPTA que en té 2 i són suficients per a donar estabilitat al futur govern.

Al Montsià...

Els Freginals. El PSC només ha obtingut un regidor (Evenci de los Aires) però que pot decantar la balança cap a un costat o l’altre. Segons sembla (pel que ell em va dir) donarà l’alcaldia a CiU i estarà al govern en detriment de Josep Lluís Fernández, el passat alcalde.

La Sénia. Al no haver-se presentat l’alcalde en les dues legislatures de les dues darreres legislatures pel PSC Victor Pla, la llista es va renovar molt, començant pel seu cap Manel Tomàs. Encara que s’ha baixat molt en nombre de regidors, els 2 que s’han tret queden molt lluny de les expectatives, però haurien de servir per a donar estabilitat al futur alcalde que ha de sortir de la llista FS-E (ICV-EUA, per a que ens entenguem) A la legislatura passada, Victor Pla, no va aconseguir pactar amb els ecosocialistes. Amb gent nova no hi hauria d’haver impediments.