dimecres, 11 de maig del 2011

LES MUNICIPALS A AMPOSTA. EL 2n DEBAT ELECTORAL



Avui s’ha enregistrat als estudis de la Cadena SER de Tortosa el 2n debat electoral dels candidats a l’alcaldia d’Amposta, el 1r que es fa en plena campanya. Per aquesta tarda n’hi torna ha haver un altre de previst, en aquest cas serà televisat pel Canal 21.
Com he dit, s’ha enregistrat, però s’ha passat per antena un cop acaba, així, segurament, molts dels meus seguidors ja heu pogut escoltar-lo.
Per la meva part, l’Antoni Espanya me’n ha fet, com sé sol dir, “cinc cèntims” i, també l’he pogut escoltar durant una estona, tampoc gaire.
Pel que m’han dit el debat, moderat per la periodista Sílvia Tejedor, ha constat de tres blocs: propostes econòmiques, cultura, festes i esports i, finalment, infraestructures.
Cal també dir (o recordar) que al debat només han intervingut els candidats dels tres grups que composen l’actual ajuntament d’Amposta, es a dir, PSC, ERC i CiU. Els altres alcaldables que s’hi presenten, no han estat convidats i només podran intervenir al debat que es farà, amb públic, a l’auditori de la Lira Ampostina el proper dimarts per la tarda (si la memòria no em falla)
Evidentment els tres candidats, com o podia ser d’una altra manera, han presentat les seves propostes programàtiques. “Electorals”, en el cas dels dos grups de l’oposició i de “govern”, com li agrada recordar al candidat de CiU.
S’ha parlat del Centre de Tecnificació Esportiva, de la futura seu de l’INEFC, d’altres infraestructures esportives, de la festa del Mercat a la Plaça, de les festes majors, de la polèmica que hi va haver amb les subvencions a les dues escoles de música, la de la Lira i la de la Fila...
L’actual alcalde (que segons les informacions que disposo, ha anat de menys a més) ha tret pit de l’obra de govern que s’ha fet a Amposta en aquests quatre anys que ell ha presidit l’Ajuntament. Jo l’he vist (evidentment no sóc imparcial), arrogant, prepotent i, fins i tot ha estat demagògic en diverses ocasions.
Per exemple quan s’ha parlat de les subvencions que no van ser a les escoles de música, el candidat de CiU ha arribat a dir que va ser una proposta “electoralista” i que el govern “tripartit” va tenir 7 anys per haver-la pogut enllestir. Si no recordo malament, les subvencions a les escoles de música es van començar a coure l’any 2009, quan encara faltava més d’un any per a les eleccions autonòmiques. També, recordo, era un dels temes que inclosos al programa electoral del PSC d’Amposta d’ara fa 4 anys. Els diferents governs de CiU van fer mai alguna cosa per les escoles de música?
En el tema d’equipaments, el candidat de CiU ha recordat que els Centre d’Arts Visuals i l’Arxiu Comarcal es fan finançar en un 60 % (ajuntament), 40 % (Generalitat) I què no van pujar impostos! L’IBI (l’Impost de Bens Immobles), el principal impost en mans municipals fa quasi 10 anys que va pujant, fruit d’una revisió, és cert, però l’ascens ha estat extraordinari. També cal dir que s’han incorporat a aquest impost totes les noves construccions que s’han fet a Amposta durant els anys del “boom” immobiliari.
Però el llistat d’obres finançades integrament pels diferents fons estatals, han estat nombroses: cobriment de les pistes poliesportives, urbanització de diversos carrers, entre ells el passeig del Canalet de la Ràpita, l’edifici que ha d’albergar l’Escola d’Art i Disseny i que serveis com a auditori de la Fira i que, malgrat haver-se finançat amb fons de l’Estat el va venir a inaugurar un convergent (Felip Puig), passeig del riu. També la Generalitat de Catalunya ha fet inversions on l’Ajuntament “només” hi ha posat el terreny: escola Consol Ferré, edifici dels Jutjats, caserna dels Mossos.
La llista és força extensa.
Per cert, n’he tret una conclusió clara: Si CiU guanya es farà l’aparcament soterrat del Parc. Segons el seu candidat, fent referència a un estudi que tenen, un 70 % de la població ho vol.