dimecres, 18 de maig del 2011

TORTOSA-2, AMPOSTA-0 (1?)






Quan Arturo Mas va ser nomenat el 129è President de la Generalitat de Catalunya vaig pensar: “Què visitarà primer, Amposta o Tortosa?”. Potser la qüestió tingui una importància relativa, més enllà del “ego” dels principals personatges convergents de les dues ciutats.
Durant uns anys Amposta va estar governada pel avui “sanador espanyol”, amo i senyor del territori i va convertir la nostra ciutat en “capital”. Eren els temps en que a Tortosa no hi manaven el seu. Hi havia manat durant molts d’anys, fruit de pactes diversos, però ja no hi manaven. Eren els anys de la lluita antitransvasament de l’Ebre i qui manava a Tortosa, avui també senador, es posava davant del moviment, mentre a Amposta s’atrinxerava fent costat a qui durant 23 anys va governar Catalunya, Jordi I.
Tortosa pareixia haver caigut en desgràcia als ulls dels convergents. Amb l’arribada d’un nou alcalde convergent, tot va parèixer canviar.
Ara ni a Amposta ni a Tortosa manen ja els senadors. Tant aquí com allí hi ha dos alcaldes de CDC. L’un, el d’aquí, governa (per als seus) amb majoria absoluta. L’altre, el d’allà, no governa amb majoria absoluta, però quasi i ERC del Baix Ebre sempre li ha estat un bon aliat.
Amb l’arribada d’Arturo I era l’hora d’esbrinar quina de les dues ciutats del territori té més peses davant Barcelona i davant els estaments oficials que governen ara a Catalunya.
De moment el resultat és de 2-0 a favor de Tortosa. Arturo I en pocs dies ha visitat la ciutat de Tortosa dues vegades: aprofitant el marc de la fira de mostres i diumenge passat en un dinar míting envoltat de la majoria dels seus.
Quan visitarà Mas Amposta? Difícil pregunta. Encara que, personalment, no em sorprendria gens ni mica que ho ves aquest proper cap de setmana.
A partir del divendres 13 i fins diumenge 15 a Amposta s’ha de celebrar la III edició del Mercat a la Plaça, una recreació de com era la nostra ciutat a principis del segle XX. Quan des de l’Ajuntament es va decidir que s’avancés una setmana respecte al cap de setmana habitual de la celebració de la festa, es va dir que es feia per a no coincidir amb la jornada electoral. Fins aquí correcte. Però va haver qui va demanar que s’ajornés fins passades les eleccions, a la qual cosa, l’equip de govern no s’hi va avenir.
Entre els 3 grups que conformem l’actual Ajuntament s’hi va establir una mena de pacte no escrit on s’acordava no utilitzar la festivitat per a fer propaganda electoral. Qui seran els primers d’incomplir-lo?   
Per als més escèptics vull recordar que durant la inauguració de Fira Amposta de l’any 2008, on la inauguració del segon esdeveniment més important de l’any a la nostra ciutat anava a càrrec de Josep González, president de PIMEC Catalunya, hi va aparèixer de sorpresa el llavors cap de l’oposició i avui President de la Generalitat que, casualment, passava uns dies al nostre territori.
No cal ni dir que aquell dia Arturo Mas va ser el protagonista de l’acte per sobre del president de la “segona” patronal catalana.