dissabte, 16 de juliol del 2011

LA INUTILITAT DEL SENAT

Fa molts mesos que m’estan arribant correus que parlen de les mesures que s’haurien de prendre per a reduir el dèficit públic de l’Estat. Una d’aquestes mesures (per a mi de les més sensates, juntament amb la desaparició de les diputacions), és la supressió del Senat.
Quina és la funció del Senat? Com sé sap és, juntament amb el Congrés dels Diputats, una les dues cambres de representació parlamentària de la ciutadania espanyola (i per al més susceptibles, també la catalana, valenciana, gallega, basca, etc.) La seva funció és de representació territorial (per això hi ha un nombre de senadors escollits directament pels parlaments de cada comunitat) i de “segona lectura”. Es a dir, es poden introduir esmenes que, després, hauran de ser supervisades (aprovades o rebutjades) pel Congrés. Per tant, el Congrés sempre tindrà la darrera paraula.
Aquesta setmana també s’ha produït un clar exemple del que estic dient. El Congrés, amb els únics vots del grup socialista i les abstencions, entre d’altres, de CiU i el PNB, van aprovar el “sostre de despesa pública” per a l’any 2012. A l’arribar al Senat, com els socialistes són minoritaris, van “tombar” el text que s’havia aprovat al Congrés. Finalment tornarà a la cambra baixa per a la seva ratificació definitiva.
Haurà servit d’alguna cosa el seu pas per la cambra alta? Evidentment, no!
Finalment, i encara que durant aquesta legislatura s’ha fet algun pas per aconseguir-ho, tampoc és una cambra “real” de representació autonòmica. Quan es va aprovar la utilització de les llengües oficials, el PP es va mostrar reticent en fer-ho, ja que s’havia d’usar la traducció simultània amb la despesa suplementària que això significa.
S’ha demostrat que el Senat, després de més de 30 anys de funcionament, segueix sense trobar l’encaix i definir clarament les funcions que hauria de ser de la seva competència exclusiva, dintre de l’organigrama de l'estat espanyol.