dilluns, 29 d’agost del 2011

AVUI, 29 D’AGOST


Finalment aquest cap de setmana hi va haver futbol. La vaga de jugadors de 1ª i 2ª divisió es va acabar, però va sorgir una nova polèmica: el cànon que es vol cobrar a les ràdios per retransmetre els partits. Estaria bé que la Lliga “baixés del burro” i permetés les retransmissions radiofòniques dels partits de futbol. Amb aquesta mesura igual es vol fomentar l’abonament als canals de pagament de les plataformes digitals. Fins ara les retransmissions per la ràdio eren un substitut ligth, però que et permetien mantenir-te informat del decurs del partit que es donava per l’emissora escollida, així com també sobre els altres partits menys transcendents (o no) que s’estaven jugant simultàniament.
Dels resultats d’ahir cal destacar la victòria del Madrid al camp del Saragossa. El 0-6 final és un resultat contundent que, segurament, indica la diferència que hi ha ara per ara entre tots dos equips. Després de la victòria contundent, aquest matí la SER ja parlava que el Madrid era el líder de la lliga... La setmana passada després de la primera jornada a segona B, també van dir que el Reus estava en posició de “play off”. No és cap mentida, evidentment, però ami personalment em fa gràcia que es digui això a aquestes alçades quan encara queda, com aquell que diu, tota la lliga per jugar.
Avui el Barça juga amb el Vila-real, un equip, a priori, amb molt més potencials que el Saragossa, per això mentre l’equip de la Plana jugarà la Champions, els manyos van passar moltes dificultats abans de salvar-se de baixar a la categoria de plata.
El que sembla clar és que la lliga tornarà a ser un frec a frec entre el Barça i el Madrid. El potencial de tots dos equips ha crescut respecte a la resta. Només cal mirar el que s’ha invertit en fitxatges, el pressupost que tenen, etc. i comparar.  I és que mentre els dos equips grans aconsegueixen molta més recaptació via drets televisius, gràcies, sobre tot, a que arriben més lluny a les competicions europees, els altres no tenen ni la més mínima oportunitat d’aspirar-hi. Només el Màlaga, via xeic àrab ha pogut competir amb els dos grans en quan a la quantitat invertida en fitxar jugadors. No obstant això, encarà estarà molt lluny del nivell dels Barça i Madrid, ja que aquests tenen unes plantilles molt consolidades que només necessiten uns pocs retocs cada any per a cobrir algunes mancances. La solució dels equips modestos passa per potenciar les seves pedreres, tal i com fan, per exemple l’Espanyol i el Vila-real, a part del Barça evidentment.
Avui a la portada del Periódico es parla de la “Guia ‘mangui’ de Barcelona” i a les pàgines interiors hi poden trobar un mapa on es detallen les zones i els tipus de delictes que s’hi cometen. Molts d’aquests delectes es porten a terme sobre els turistes estrangers que visiten la capital catalana. El motiu no és altre que, de vegades, resulta més car acudir al judici quan aquest té lloc que no la quantitat robada i, per tant, els lladres solen sortir-ne immunes o molt ben parats. Trobo encertat que s’avisi d’aquests tipus de furts, atracaments, robatoris, etc. Ara fa dos anys, quan vaig estar a París, recordo que a diversos indrets com el Metro o la torre Eiffel s’avisava de possibles actuacions de carteristes. No estaria de més prendre mesures similars a Barcelona. Per cert, un dels delictes que darrerament està en augment, és el robatori de cadenes d’or, sobre tot a persones grans, utilitzant l’estrebada, amb el consegüent dany físic que això pot suposar.