diumenge, 11 de setembre del 2011

EL MAS DE CARLET


Molt abans de que l’any 1985 obris les portes l’Administració d’Hisenda de Tortosa o la de Vinaròs, que ho va fer el 1986, fins i tot molt abans de crear les Recaptacions d’Hisenda, on es cobrava la contribució (a Tortosa estava al carrer Sant Joan Baptista de la Salle, prop de l’antiga estació d’autobusos de la HIFE) hi va haver en aquest extens territori, una primera “administració” on es van cobrar, sembla ser, els impostos durant diversos segles.  
Al terme municipal d’Amposta, a mig camí entre aquesta ciutat i Sant Jaume d’Enveja, hi ha una partida que porta per nom Carlet. Allí, entre la carretera que uneix els dos municipis citats i la que va Eucaliptus (urbanització i platja d’Amposta) existeix una masia  que, tal vegada, sigui la més antiga del delta de l’Ebre. Sobre la llinda de la porta, una data: 1694. Però segons explica Joan Salvadó Arrufat (més conegut com Galdiri) al seu llibre “Reculls –Les Masies d’Amposta, Topònims, Malnoms, Dites i Cançons-“, aquest any es va produir una remodelació ja que, l’immoble, existia “d’abans del primer mil·lenni de l’era cristiana”. La Masia de Carlet va poder ser la primera Administració d’Hisenda d’aquestes contrades, ja que, segons sembla, es cobraven els impostos sobre la sal que es produïa a les salines existents a la badia dels Alfacs i també sobre els fruits, animals domèstics, etc. 

Les salines, anomenades de la Trinitat, segueixen encara en ple rendiment i estan ubicades dintre de la zona protegida del Parc Natural del Delta de l’Ebre, entre l’istme del Trabucador i la Punta de la Banya.
L’actual propietari del Mas de Carlet és Ramon Urquizú Fatsini, un ampostí resident a Còrdova, però què, amb 91 anys complits, cada any, pel mes d’agost, retorna a Amposta acompanyat per sa filla Ana María.
Al llibre de Galdiri s’hi llegeix el següent text, solta la fotografia que l’il·lustra:

“Mas de Ramon Urquizú Fatgini (sic)
Partida: Carlet
Extensió de jornals: 9 de cultiu d’horta i cultiu d’arròs.
La primera construcció del mas data d’abans del primer mil·leni (sic) de l’era cristiana. L’any 1694 es va reconstruir i ampliar l’edifici. Va ser una casa de recaptació d’impostos: des de l’extracció de la sal, fruïts, animals domèstics... La segona ampliació posterior va ampliar també el servei: seguia recaptant, però també va servir com a casa de pescadors i després com a quarter de cavalleria.”