dimarts, 8 de novembre del 2011

EL MEU ANÀLISI DEL DEBAT



Anit, diverses televisions estatals van emetre el cara a cara entre els dos candidats principals; Mariano Rajoy i Javier Pérez Rubalcaba.
Primer que res he de dir que no el vaig segui en entusiasme, la qual cosa feia que, de tant en tant m’absentés de davant la tele. Segurament perquè vaig intuir (o potser n’estava del tot segur, encara que el meu subconscient no ho acceptés, que Rajoy acabaria “guanyat el combat”.
De totes formes he de dir que, no em vaig creure a Rajoy. M’imagino que per a tots aquells que, com jo, entenem una mica de política, els passaria com a mi. Una cosa és el que Rajoy va dir anit i una altra ben diferent serà el que farà quan governi Espanya si és que, finalment, ho acaba fent.
Cal dir també que anit Rajoy ho tenia molt fàcil. Qualsevol polític o entès una mica en política, a poc que es sabés explicar, hauria pogut fer un paper prou semblant al que va fer el fins ara líder de l’oposició. Només calia rebatre tot allò que els socialistes han fet malament durant aquesta passada legislatura o el que ni tant sols han arribat a fer, per error u omissió. Rubalcaba va ser, fins fa poc, ministre del govern de Zapatero i, per tant, és corresponsable de les polítiques que s’han aplicat a Espanya durant aquesta crisi. Per tant, a Rajoy només li cali fer el paper de paret de frontó: anar retornant totes les pilotes que li anaven arribant.
Però sincerament penso que no li feia falta a Rajoy dir-li a Rubalcaba que era un mentider. De vegades, sobre el mateix tema hi poden haver diversos punts de vista, però no per això un menteix i l’altre diu la veritat. Al final, dintre d’uns mesos, quan Rajoy governi (les enquestes indiquen què així serà) veurem qui mentia ahir, si Rubalcaba o Rajoy.
De Rajoy em vaig quedar amb dues coses: que l’IVA de les factures es pagarà quan es cobrin (veure’m com es controla) i què no farà res que no ho porti al seu programa com per exemple, congelar les pensions. En canvi no em va quedar clar si pot arribar a congelar el sou dels funcionaris (o abaixar-lo, com ha fet el govern actual)
El tema de l’IVA de les factures sembla que sé li demana des d’alguns sectors del partit. Recordo que el president local del PP d’Amposta ho va dir a la campanya electoral de les municipals. Però si la llei de l’IVA es va començar a aplicar l’1 de gener de 1986 i el PP va governar Espanya durant 8 anys, perquè no ho van fer llavors?
Rajoy va acusar a Zapatero que fes coses que no portava al programa de 2008. I jo pregunto: Un programa electoral ha de portar escrit en la seva totalitat el que s’acabarà fent durant la legislatura? I si les circumstàncies canvien, no s’hauran d’aplicar mesures noves?
Bé, és el que farà el PP. I sinó, ja ho veureu. De moment, i per a que la gent els voti, porten la disfressa de xai i quan hagin de treure les estisores (o la retallada, ja es veurà) sé la trauran i quedarà al descobert els llops que són. Però llavors ja s’hauran fet amb el govern d’Espanya i ho tindran tot controlat: el govern, el poder legislatiu, el judicial i també l’econòmic!
Potser llavors serà massa tard per a que molts se’n acabin donant compte.   

(L'acudit és del mestre Ferreres i es publica avui al Periódico de Catalunya)