dijous, 3 de novembre del 2011

EL REGAL DE RAJOY


Els ciutadans espanyols  estem d’enhorabona. Els rics perquè veuran reduïts els impostos sobre els rendiments del capital, es a dir, d’aquells rendiments obtinguts pels capitals que tinguin dipositats ens entitats financeres o derivats de la compra-venda d’actius financers (accions, obligacions, bons, etc.) I els pobres perquè s’apujarà el mínim exempt de l’impost de la Renda, la qual cosa vol dir que a l’hora de pagar a Hisenda, es començarà a pagar a partir d’una quantitat una mica més elevada que ara.
Així al menys es desprèn del programa electoral que el PP va anunciar el passat diumenge para el cas que guanyi les eleccions del 20-N, la campanya per a les quals, començar aquesta mateixa nit a partir de les 12.
Mesures similars ja les van aplicar els populars en l’època dels governs d’Aznar. Llavors també van reduir els trams de tributació per IRPF i van abaixar les tipus màxims de tributació. I qui arriba als tipus màxims? Evidentment els qui guanyen molt (aproximadament a partir d’uns 100.000 euros)
Què suposarà per a les rendes baixes la “rebaixa” d’impostos que proposa el PP? No ho puc xifrar amb exactitud, però per donar-vos una quantitat que crec prou ajustada, uns 50 euros anuals. Mentre que per a les que guanyen més, la rebaixa serà ostensiblement més gran, depenent, òbviament,  del nivell d’ingressos.
Aquesta mesura no deixarà de ser un caramel enverinat, ja que a la llarga, abaixar impostos pot significar una disminució dels ingressos estatals, al menys que hi hagi una gestió eficient de control del frau fiscal. Per tant, de produir-se una menor recaptació, l’estat no podrà afrontar tot el cost dels serveis essencials, com ara la salut i l’ensenyament.
I davant d’això, qui panorama tenim?  Només hi ha dues solucions: o les retallades o el copagament. Mentre les retallades signifiquen una disminució de la qualitat dels serveis (menys personal, menys inversió, etc.), el copagament és una manera molt “subtil” de fer-nos pagar impostos.  O dit d’una altra manera: els diners que ens estalviarem apujant el mínim exempt de l’impost de la renda, els haurem de pagar quan el metge ens visiti o a l’hora de comprar els medicaments a la farmàcia.
Mentre, els rics, amb els diners que s’estalviaran, podran portar els seus fills als col·legis més elitistes, apuntar-los a activitats preescolars “exclusives”, acudir als millors hospitals quan estiguin malalts...
De debò que t’has plantejat votar a Rajoy?