dijous, 22 de desembre del 2011

INDIGNACIÓ AMB EL GOVERN DE MAS




Com a treballador que sóc i compromès amb la classe obrera, no puc alegrar-me del que està fent el nostre govern amb els seus treballadors, però els hi ha que s’ho mereixen. I si algú creu que no ho hauria de dir, ho sento, quan hi havia el govern d'Entesa en vaig haver de sentir moltes de crítiques... I no sempre agradables.  
No ens enganyem, molts treballadors de la Generalitat (siguin o no siguin funcionaris) són a fins a CiU. Bona part d’aquest van entrar en les èpoques de Jordi Pujol quan es van posar en marxa la administració catalana.
Dit això, passo a comentar (tal com ja vaig anunciar ahir al meu Facebook) el tema de les retencions a les nòmines.
El conseller d’Economia i Finances, Mas Colell, ja va fer públic la setmana passada que els treballadors en nòmina de la Generalitat no cobrarien ahir la paga extraordinària de desembre i que ho farien el dia 28, si bé només un 80 % del total. Ara bé, la segona part, encara molt més polèmica que la primera, sé la va guardar. Ahir la sorpresa de les treballadores i treballadors va ser veure que se’ls hi havia descomptat l’IRPF de la paga extraordinària. O sigui, una mica més i tenen que “posar diners de la seva butxaca”. In fet insòlit i inaudit. Ahir un amic em deia: “No trobo adjectius per a expressar-ho”. No li faltava raó.
El govern s’excusa en que si les retencions es fessin el dia 28 no hi hauria temps de ingressar-les i caldria fer una complementària.
Què? Com? Què potser no passa tots els mesos? La nòmina del mes de desembre (amb la paga extraordinària) és la única que s’avança al 22, la resta de l’any, els treballadors públics (els de la Generalitat, els de l’estat i m’imagino que tota la resta la cobrem a finals de mes, ja sigui el 27, el 28 o el 29, depenent del dies del mes. I les retencions es paguen fins al dia 20 del mes següent (les grans empreses les han d’ingressar mensualment)
I si malgrat això s’hagués de fer una complementària, què? És que s’ensorraria el món?
Mireu, els treballadors de la Generalitat fa anys que cobren endarreriments d’anys precedents de forma generalitzada. L’any 2010 sense anar més lluny (d’això en poden donar fe qualsevol d’ells) Això els implica (o els tindria que implicar, fer una complementaria en la seva declaració de la renda de l’exercici anterior –en aquest cas el de 2009-) I no passa res... 
A més, retenir l'IRPF de unes quantitats que no han estat abonades, és il·legal i la llei no ho permet.  
Entre els treballadors indignats, aquest matí escoltava a un que deia que s’estaven plantejant presentar una “querella criminal contra el govern de la Generalitat per ‘apropiació indeguda’” . No n’hi ha per a menys! Realment penso que el govern de la Generalitat ha “estafat” a totes les seves treballadores i treballadors i, encara que el conseller digui que no tornarà a passar, ningú pot assegurar que, en el futur, no es torni a prendre una mesura similar.
Ah! I què no posin més l’excusa dels 759 milions que els deu el govern central, ja que aquests són per a INVERSIONS. Si no paguen és perquè no ho volen fer i a aquests se’ls hi diu MALPAGADORS!!  

1 comentari:

emili nieto ha dit...

Jo ja he presentat el corresponent recurs de reposició contra l'acte administratiu de retenció, que efectivament incompleix la normativa de l'IRPF, i que per tant, és nul de ple dret perquè la Generalitat no té competència en aquesta matèria.