dilluns, 2 de gener del 2012

CONGELAT O SOCARRIMAT?




Segons les informacions oficials, aquest any, al funcionaris de l’administració de l’estat, se’ns congela el sou per segon any consecutiu després de ser retallats fa un any i mig.
En canvi, no és cert que se’ns hagi congelat; a la pràctica, se’ns ha retallat en espera de veure com quedarem a partir del mes de març. Se’ns ha retallat primer perquè a partir de la nòmina del mes de gener, l’import líquid que cobrarem serà inferior degut a la pujada del tipus de retenció de l’IRPF. També se’ns ha suprimit l’aportació que feia “l’empresa” al pla de pensions, que no és que sigui molt, però eren uns 100 euros anuals i que en aquests darrers anys ja se’n havia rebaixat a uns 80. Però com a la renda per una part consta com ingrés i per l’altra com a deducció, la realitat és que acabava afectant molt poc. Però seran més de 100 euros menys...
De els mesures que va prendre el PP el dia 30, el cert és que sorprenen. Penso que molts pocs funcionaris s’haurien estranyat si ens haguessin retallat. Rajoy va dir que aplicaria moltes de les mesures que va prendre Mas a Catalunya. I una d’elles, com sé sap, és la retallada de salaris als treballadors públics de la Generalitat. Però Rajoy, pel motiu que fos, va preferir esperar fins el mes de març a prendre algunes mesures. Les prendrà? No les prendrà? Personalment penso que no les ha pres per covardia, una característica en la trajectòria del president del govern espanyol.
De moment ha demostrat que no es pot confiar en allò que diu. En campanya va dir que “de guanyar els socialistes, s’apujarien els impostos i de guanyar el PP, no”. A la “primera de canvi” ha pujat l’IRPF fins als límits de fa 20 anys! I ningú ens pot assegurar que a partir del mes de març no apugi l’IVA fins al menys al 20 % (ara el tipus normal és del 18)
En canvi si que s’apujarà l’IRPF (tal i com ja deia al principi del meu escrit) però per a tothom: per a les rendes més altes però també per a les rendes més baixes. L’altre dia, crec que va ser el diputat d’ICV-EUA Joan Coscubiela, va dir que aquesta mesura hauria de fer “sortir els colors als socialistes per no haver aplicat aquesta mesura”.
El que no tinc clar és que passarà amb l’Impost sobre el Patrimoni que el govern socialista va aprovar per al 2011. Si continuarà en vigor o Rajoy el suprimirà.
Incrementar els tipus de l’IRPF comportarà, segurament, una recaptació més elevada, però també més discriminatòria, ja que amb més o menys proporció, tothom haurem de contribuir més a les arques de l’estat i és evident que no significa el mateix esforça per aquell que amb té penúries per arribar a final de més o els que arriben de forma sobrada (per exemple el president de Bankia que sembla ser –jo no he fet els càlculs, però si que hi ha qui els ha fet- que cobra uns 6.000 euros diaris)
Tot aquesta situació comporta que, com jo, hi hagi molta gent socarrimada per l’elevat cost que els suposarà una crisi que no han provocat. Cost econòmic, social i, per a molts, també laboral.
De moment encara no he vist mesures que puguin ser eficaces per a crear ocupació i treure el país de la crisi. I molt em temo que vagi per a llarg.
D’aquesta situació sortirem tots o no sortirem. O dit d’una altra manera: en hi trauran quan els hi doni la gana o no ens hi trauran!  

1 comentari:

Amable Pallisé ha dit...

Cal que consideris tambe que fareu 2,5 hores de mes, el que comporta un altra baixada de salari (a part del que ja comentes) que, pel que he pogut llegir per ahi representa un 6,6%. Potser seria bo que a partir d'ara comencessiu a assimilar el paper de l'estereotip de funcionari que ha venut el PP i CIU: "para cuando dice que lo quiere? Para manana? ... Ja ja ja"