dimecres, 8 de febrer del 2012

ELS HABITANTS DE FONT-ROMEU DEMANEN LA REVISIÓ DEL TRACTAT DELS PIRINEUS




La notícia curiosa del dia és la sol·licitud de revisió del tractat del Pirineus que proposa la ciutat francesa de Font-romeu, amb els seus agregats de Odello i Vià.
Els habitants del poble de la Catalunya Nord es veu que comencen a estar tips del tracte rebut per les autoritats franceses. La gota que ha fet vesar el got ha estat la supressió de dos places de mestres i l’amenaça de suprimir-ne encara un altra.
Deia el portaveu de la plataforma ciutadana que ho proposa l’annexió al municipi de Llívia (la Cerdanya) que volen adreçar un escrit al Rei d’Espanya i al President de la República Francesa demanant-los la “revisió del tractat dels Pirineus” que, com tothom sap, entre d’altres coses va marcar els límits entre els dos estats.
Aquest fet m’ha recordat una situació que es produeix al Pertús, una localitat també fronterera entre Espanya i França a tocar de la Jonquera. Allí hi viu un cosí i l’any passat em va explicar una situació curiosa: els metges que passen consulta al poble és un matrimoni espanyol i que exerceixen de metges a Catalunya. Sembla ser que davant la manca de facultatius, el departament de Salut francès va arribar a un acord amb el govern de la Generalitat per a que poguessin exercir al Pertús. No sé si és l’únic cas, però em sembla, al menys, un fet curiós. 

Podeu llegir aquí la notícia del Periódico de Catalunya.  

 
L'avinguda de França del Pertús. A l'altre costat el piló fronterer.