dimarts, 17 d’abril del 2012

EL GOVERN D'ESPANYA I EL CONFLICTE D'YPF



Segurament ja ho he dit més vegades i com jo, la majoria “d’opinadors” sobre temes d’actualitat: “Rajoy munta un circ i li creixen els nans”.
Fa uns dies us parlava de que tot allò que havia que pujar, com per exemple la borsa, baixava i tot el que tenia que baixar (prima de risc, atur, etc.), pujava. Han passat els dies i la borsa segueix amb caiguda lliure i la prima de risc no para de pujar per molt d’ajut que ens vulgui prestar el Banc Central Europeu. I a tot aquest panorama econòmic sé li ha de sumar la notícia de les darreres hores: l’expropiació per part de l’Argentina de “Yacimientos Petrolíferos y Fiscales” (YPF), la filial de la companyia petroliera espanyola REPSOL i que controla CaixaBank.
En un bon principi, qui en surt “tocat”, a part evidentment de REPSOL, és el govern d’Espanya, el que presideix Mariano Rajoy i també l’antiga Caixa d’Estalvis i Pensions de Barcelona (la Caixa), ara reconvertida en CaixaBank.
Certament no em preocupa gaire si la situació de la borsa puja o baixa i si la nacionalització de YPF farà perdre molts diners als seus inversos (aquest matí les accions de REPSOL estaven en caiguda lliure) La meva economia és molt més petita i en tinc prou amb un compte corrent i una llibreta a termini on hi deixo el poc que aconsegueixo estalvia per mirar de poder fer algun viatge de cara a immediats aniversaris. Però és evident que si la entitat on els tinc dipositats té un sotrac important, d’alguna manera puc sortir-ne malparat.
Ara anem cap a un tema molt més polític. Què hauria passat si fossin al govern els socialistes i el PP a l’oposició? De fet, REPSOL (i també Gas Natural), ja van tenir greus problemes amb el govern d’Algèria l'any 2007 i llavors els “populars” a l’oposició van acusar al govern socialista de “debilitat”. En quines condicions està ara el govern de Mariano Rajoy? Si l'any 2007 (a finals de la primera legislatura), amb una crisi econòmica incipient, els “populars” podien permetre’s acusar el govern de debilitat, quin qualificatiu hauríem d’emprar ara amb el govern de Mariano Rajoy? Ineficaços? Ineptes?
I ara una pregunta meva (no l’he sentit parlar a ningú) sobre aquest tema. ¿I si es tractés d’una revenja en contra del govern d’Espanya per part de la presidenta argentina Cristina Fernádez de Kirchner per com s’ha tractat aquí al jutge Baltasar Garzón?
Queda dit.