diumenge, 8 d’abril del 2012

GITAR-SE GALERENC I ALÇAR-SE PLANER


 
Els mapes polítics d’un determinat país o territori no han estat sempre tal i com els coneixem avui. Al llarg dels segles s’han anat formant els diversos estats degut a conquistes territorials, tractes o d’altres fets. Però també els pobles han sofert constantment un procés de transformació que han ocasionat ajustos en els seus termes municipals.
Vaig a posar-vos un exemples. Santa Bàrbara neix com a poble a la primera meitat del segle XIX, concretament l’any 1828 a partir de la colonització d’aquell territori per part de famílies arribades principalment de Tortosa i Roquetes i que s’estableixen a diferents masades escampades pel que avui constitueix el seu terme municipal. Algunes d’aquestes masades van ser “engolides” pel nucli urbà, si bé n’hi ha que encara perduren. Entre la Galera i Masdenverge li van proporcionar el territori suficient per a que pogués tenir terme.
D’altres pobles s’han format a partir de la segregació de la seva metròpolis. El cas més evident va ser la gran segregació que va patir Tortosa cap a finals del anys 70 i principis dels 80 del segle passat. Primer es va formar Deltebre, fruit de la fusió dels nuclis de la Cava i Jesús i Maria (1977) Després va ser Sant Jaume d’Enveja (1978) que, fins i tot, va demanar canviar de comarca (1990) ja que les comunicacions i les relacions de tipus sempre havien estat més bones amb Amposta que la pròpia Tortosa. Finalment es van segregar Camarles (1978) i l’Aldea (1983)
No van passar molts d’anys que l’Ampolla es va independitzar del Perelló (1990), un fet que ja havia passat durant la Guerra Civil (1937), però que en arribar la dictadura va deixar les coses com havien estat fins no feia massa temps.
Les relacions entre els ciutadans de pobles veïns sempre han esdevingut complicades. Les rivalitats, de vegades convertides en odis, ha estat un fet al llarg de la història humana. Evidentment no sempre ha estat per les mateixes causes. Antigament, el robatori d’un bé, l’apropiació indeguda d’unes parcel·les de terreny o qualsevol altre fet, podien donar peu a disputes que no sempre acabaven bé. Més recentment el motius de controvèrsia va ser el futbol. Les rivalitats entre els pobles veïns per culpa d’una pilota han estat constants. Recordo que quan era jovenet la Galera mantenia freqüents disputes amb Santa Bàrbara i Godall i, fins i tot, amb Masdenverge. Qui no recorda les males relacions entre Tortosa i Amposta, un fet que encara avui serveis de pretext a alguns polítics per a esgarrapar vots entre els més fanàtics. O entre Ulldecona i Alcanar o Ulldecona i la Sénia... La rivalitat entre Vinaròs i Benicarló va comportar fer els Carnavals a Vinaròs l’any següent de fer-hi les falles a Benicarló. No acabaríem...    
Però ara resulta que, des del govern català, el vol aprofitar la crisi per a unir poblacions de menys de 5.000 habitants. Es diu que així s’estalviaria en despesa de personal i també d’alguns serveis que s’hi presten a cada un dels municipis.
Imaginem-nos per un instant que Santa Bàrbara pugui aglutinar als pobles del seu voltant, es a dir, Godall, la Galera i Mas de Barberans. Entre tots quatre ja arribarien a la xifra de 5.000 habitants. Masdenverge i Freginals potser s’acabarien integrant a Amposta (sobre tot per proximitat) i potser Sant Jaume també o, tal vegada optaria per Deltebre, qui sap? I el Perelló i l’Ampolla, on les discrepàncies han arribar a quotes elevades, es tornarien a unir i potser també l’Ametlla que també es va segregar el Perelló a finals del segle XIX?
Ara per ara no hi ha res segur, però particularment em sembla un gran disbarat. Com més habitants tingui una població, més personal hi ha d’haver al servei dels ciutadans i si a sobre, els pobles estan disseminats, la despesa augmentaria. O sigui, el que es pretendria estalviar per un costat, potser s’incrementaria per l’altre. Hi ha qui diu que és preferible que es mancomunen serveis. Però és que molts ja hi estan. La Diputació de Tarragona, concretament el seu organisme BASE, recapta els tributs locals de la majoria dels pobles de la província i el Consell Comarcal del Montsià en gestiona d’altres com la recollida de tot tipus de residus o els tractaments mediambientals.
No puc imaginar-me que un dia un es giti galerenc i al matí següent s’alci planer.
Recordo una anècdota del dia que es va inaugurar “lo Passador”, el pont que uneix Deltebre i Sant Jaume. Em vaig apropar a un grup de dones de Sant Jaume i els hi vaig dir: “A veure si demà pel matí alguna es despertarà al costat d’un altre home”. Es van posar a riure.
Si es fes de forma obligatòria potser més d’un es posaria a plorar. 

2 comentaris:

Francesc ha dit...

Freginals el veus integrat a Amposta per raons de proximitat,.... i perquè no integrat a Ulldecona, vila de la qual ja formava part fins que l'any 1844 va esdevenir poble independent???.. pregunto, eh???.. Molts de falduts comparteixen finques als Romàs, a les carboneres, .. i termes que es van repartir en el moment de la segregació...

https://laviaaugusta.blogspot.com ha dit...

Ja sé que Freginals formava part d'Ulldecona, però això és història. Ara com ara els ampostins ja l'han "colonitzat" i són mols els que hi viuen.
Tu veus molts freginalencs per Ulldecona? On van a comprar? On val els xiquetes i les xiquetes a l'institut?