dissabte, 21 d’abril del 2012

LA UNIVERSITAT, UN PRIVILEGI A L’ABAST DE POCS


Facultat de Nàutica de la UPC.
 
Després del sotrac que va significar l’anuncia de que el govern central pretenia apujar les taxes universitàries un 66 %, vaig quedar una mica alleugerat al assabentar-me ahir que el nostre govern (gràcies nostre govern) que a Catalunya només s’incrementarien un 25 % (segons publicava el diari Ara en la seva edició digital) i es podran crear més beques.  
Però a fi de comptes més és ben bé igual. L’increment, sigui el 25 o sigui el 66 és substancial i molt allunyat de l’IPC, però sobre tot, de la pujada que han sofert les nostres nòmines (he dit pujada? Perdoneu, volia dir baixada!! –i encara sort que ho puc dir-)
Perquè també hi ha que tenir en compte que s’ha apujat el transport públic indispensable per aquells que viuen allunyats del lloc on cursen les seves carreres universitàries, com és el cas de mon fill (Amposta i Barcelona)
De continuar per aquest camí, novament tindrem la sensació de retrocedir (com en tantes altres coses) als anys predemocràtics on només podien estudiar carreres universitàries els “fills del rics” (encara que haguessin de repetir i repetir), els que vivien a les grans ciutats (encara recordo quan la Universitat de Barcelona va “aterrar” a Tarragona, abans de denominar-se Rovira i Virgili) i els que podien gaudir de beques que els ajudaven a apaivagar les despeses de transport, residència i estudis.
Malauradament mon fill, fins ara, no ha pogut mai demanar cap beca. El motiu és que entre sa mare i jo mateix, els dos funcionaris de l’administració de l’Estat, superem els límits per a poder-ho fer. Però no us cregueu que guanyem una fortuna, ja que ella té la categoria C1 i jo la C2 o sigui la meva dona és administrativa i jo auxiliar, per a que ens entenguem) Però com tots dos treballem fora del nostre lloc de residència (Tarragona i Tortosa) hem de descomptar les despeses derivades del desplaçament: transport públic i privat, carburant, reparació dels vehicles, substitució per nous quan els que tenim ja no aguanten més, etc., etc.
Paradoxalment, gent com la meva dona i jo som els que col·laborem amb els nostres impostos a que molts fills d’empresaris puguin gaudir d’ajuts universitaris. D’això se’n diu PRINCIPI DE SOLIDARITAT.
Evidentment si es creen noves beques, a part dels paràmetres que es tenen en compte en la actualitat, se’n haurien de crear de nous per a tenir en compte d’altres condicionants. Si no és així, molt em temo que per molt bones notes que pugui treure mon fill (que les trau), un altre cop es quedarà sense cap tipus de possibilitat d’accedir-hi.
Abans existia la solució de que l’universitari trobés una petita ocupació per alleugerar als pares del sacrifici econòmic que estaven realitzant. Però ara, quina feina pots trobar? Els universitaris estan molt condicionats pels horaris de les classes que, de vegades, poden variar d’un quadrimestre a l’altre. En canvi hi ha molta gent (massa) que no tenen cap problema a l’hora d’adaptar-se a qualsevol horari de treball, sigui de dia o de nit... Això sí, sempre que el trobin.  

Si voleu llegir més: