dimecres, 4 d’abril del 2012

SOBRE LA VIOLÈNCIA URBANA



Desprès de la enèsima mostra de violència urbana del passat 29 d’abril, el dia de la vaga general, primer l’Ajuntament de Barcelona i posteriorment el govern de la Generalitat, en un intent de voler-la eradicar, la volen equiparar amb la violència pro-etarra del País Basc o kale borroka.
Cap demòcrata pot estar a favor de qualsevol tipus de violència, vingui d’on vingui i del color que sigui i, imagino que  tal com penso jo, tothom estarà d’acord que s’ha de solucionar el greu problema. Ahir la SER va obrir un debat sobre el tema amb l’opinió d’alguns experts. Un catedràtic de dret penal de la UB va dir que ara com ara, el Codi Penal ja contempla dures mesures per aquest tipus de violència. Però quan es parlava d’actes violents, només es mencionava la destrossa de bens públics, però també cal parlar de bens privats, com la cafeteria que van cremar els energúmens el passat 29.
Al debat també hi va haver que va demanar prudència. Efectivament, hi ha que estar alerta, però no crear alarmisme. Normalment fer les coses en calen, sense un procés d’estudi acurat, sol portar pèssims resultats.
L’altre dia, el Conseller d’Interior Felip Puig (dimissió, ja!), considerava violents els membres dels sindicats que no pertanyessin a les dues centrals sindicals majoritàries, es a dir, la UGT i CC.OO. Certament, altres sindicats, tal i com informava el Periódico, no van preveure un servei propi de seguretat i alguns dels seus membres es van proposar en la seva conducta. Tres d’aquests elements, el passat dimarts encara estaven en presó provisional.
Curiosament, la resta de detinguts, que si que van protagonitzar episodis de violència al marge de les manifestacions promogudes pels sindicats com a cloenda de la vaga general, estan tots al carrer amb càrrecs. Cóm s’entén?  Fàcil, depèn del jutge.
Mon fill que està estudiant a Barcelona i que com quasi tots els universitaris va fer vaga, m’explicava dissabte que anava amb una amiga per les Rambles i sé les va trobar, literalment, preses pels Mossos, llavors van decidir passar pel Raval i de sobte van veure que cremava un contenidor davant seu. Van decidir retrocedir i al donar-se la volta van veure que en cremava un altre. Així, es van veure envoltats per dos focs. Sortir d’aquella situació no els va ser gens fàcil.